HelsinkiNow -installaatio osoittaa kuvien ja paikkatiedon käytön aukkoja

Helsingin valokuvataiteen museossa esillä olevan, Ville Henrikssonin, Niklas Kullströmin ja Ian Tuomen teoksen idea perustuu maantieteilijä Nigel Thriftin ajatuksiin digitaalisesta maantieteestä ja yhteiskunnan kehityksestä. Installaatio herättää eettisen kysymyksen kuvien ja paikkatietojen hyödyntämisestä. Esimerkkinä teoksessa on Instagram.

– Laittaessaan kuvan Instagramiin käyttäjä luovuttaa sille tietyn käyttöoikeuden kuviin. Instagram puolestaan tarjoaa rajapinnan, jonka kautta kuka tahansa ohjelmointia taitava pääsee käsiksi käyttäjien julkisiin kuviin sekä niiden metatietoihin sijainnista kuvanottohetkeen ja hashtageihin. Lainsäädäntö kuvien käytöstä on epämääräistä ja säännökset ovat täynnä porsaanreikiä, Henriksson valottaa teoksen taustoja. Linkki esittelyyn. ES

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *