Mediakasvatuksen konferenssi: Koodaus ei riitä kansalaistaidoksi

Varsinkin länsimaissa on painokkaasti nostettu julkisuudessa esiin koodauksen opetuksen tarvetta osana 21. vuosisadan kansalaistaitoja. Myös Suomessa uuteen perusopetuksen opetussuunnitelmaan ollaan ajamassa koodausta, ja vapaa-ajan toimintoina koodikouluja lapsille ovat perustaneet esimerkiksi alan yritykset. Koodaus ei kuitenkaan yksin riitä informaatioyhteiskunnissa kansalaistaidoksi. Tämä todettiin 7.-9. toukokuuta pidetyssä kansainvälisessä Media Education Futures -konferenssissa, joka pidettiin Tampereen yliopistossa.

Konferenssiin osallistui 140 mediakasvatuksen tutkijaa, opettajaa ja virkamiestä 26 maasta. Esiin nostettujen tutkimustulosten mukaan informaatioyhteiskuntien kansalaistaidot edellyttävät teknisten taitojen lisäksi pedagogista tukea kansalaisten kriittisen tietoisuuden kehittymiseen, joka on edellytys ymmärrykseen yhä enemmän verkossa toimivan yhteiskunnan toiminnasta.

Kriittisen ajattelun pohjalle rakentuu myös luovuus, joka on yksi luovan teollisuudenkin kilpailukyvyn lähtökohdista. Konferenssissa peräänkuulutettiin yhteistyötä nykyistä laaja-alaisemmin eri tieteenalojen kesken tutkimuksen kehittämiseksi.

Sirkku Kotilainen
sirkku.kotilainen@uta.fi

Reijo Kupiainen
reijo.kupiainen@uta.fi

1 thought on “Mediakasvatuksen konferenssi: Koodaus ei riitä kansalaistaidoksi

  1. Tomi Dufva

    Olisipa hauska kuulla ehkä parempi yhteenveto siitä miten koodaus ei riitä kansalaistaidoksi? Mikä on määritelmänne kansalaistaidolle, miten on todettu että koodaus ei riitä? Miten koodausta on käsitelty konferenssissa? Nyt saa kuvan että näin on yksimielisesti konferenssissa todettu. Kai väitteelle olisi hyvä esittää joku pohja? Varsinkin kun tuo aihe on nyt paljon esillä – ilman kontekstia artikkelin otsikko kuulostaa jopa huomion hakemiselle.

    Oman mielipiteeni olen esittänyt esimerkiksi tuolla: https://kavi.fi/fi/blogi/mediakasvatus/mika-ohjelmoinnin-lukutaito

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *