Blogissa: Opiskelijan hyödylliset ja haastavat e-kirjat

E-kirjalogoKansalliskirjaston FinElib-toimiston (The Finnish National Electronic Library) tekemä e-kurssikirjakysely korkeakoulujen opiskelijoille ja opettajille toteutettiin Tampereen yliopistossa huhti-toukokuussa. Eniten yliopisto-opiskelijoiden vastauksia tuli meiltä (215 kpl, 21 % kaikista yliopisto-opiskelijoiden vastauksista). Opettajista Tampereen yliopistossa oli vastannut ainoastaan 13 opettajaa. Tässä kirjoituksessa käsitellään opiskelijoiden vastauksissaan antamaa palautetta.

Valtaosa opiskelijoista lukee e-kirjoja tietokoneen näytöltä, mutta 40 % vastaajista on lukenut e-kirjoja myös tabletilla ja 22,1 % myös älypuhelimella.

Kevyt ja kätevä apu opiskeluun

E-kirja nopeuttaa opinnoissa etenemistä, sillä se on heti saatavilla eikä sitä yleensä tarvitse jonottaa. Suosituilla kursseilla, joissa on useita kymmeniä tai jopa satoja osanottajia, e-kirjat ovat olleet pelastus. E-kirja on myös ekologinen ja helppo vaihtoehto. Se ei paina repussa eikä unohdu palauttaa.

Vaikka fyysisissä kirjoissa on sellainen ominaistuoksu ja tunnelma, niin ei herrajestas voi plärätä enää niitä tiiliskiviä. Sähköinen dokumentti on vain niin helppo verrattuna perinteisiin kirjoihin.”

Haasteina erilaiset e-kirjapalvelut ja käytettävyys

E-kirjojen lukutapa on erilainen kuin painettujen kirjojen. Vastauksissa mainittiin, että kokonaisuutta on vaikeampi hahmottaa, selaaminen on hankalaa, ja usein sivunumerot puuttuvat (tenttialueet on yleensä ilmoitettu sivunumeroin). Silmät rasittuvat päätteeltä lukiessa, ja tekstin skaalautuvuus erityisesti tabletilla ja älypuhelimella on ongelmallista.

E-kirjojen löydettävyydessä, saatavuudessa ja käytettävyydessä koettiin erilaisia ongelmia. Tampereen yliopiston kirjastossa e-kirjat linkkeineen löytyvät Andorin kirjastoluettelosta hakemalla kirjan nimen tai tekijän mukaan (Ainoastaan ECCO-, EEBO- ja LION-kokoelmien tekstejä ei ole luetteloitu kirjastoluetteloon).

E-kirjat ovat eri e-kirjapalveluissa, ja ne ovat erilaisia käytänteiltään. Moniportaista kirjautumisjärjestelmää pidettiin hankalana ja aikaa vievänä: ensin etäkäytössä kirjautuminen kirjastojärjestelmään ja joissakin tapauksissa vielä kirjautuminen e-kirjapalveluun.

Etäkäytönkin kanssa on välillä ongelmia. E-kirjat saattavat toimia eri tavoin eri selaimissa, ja lukuohjelmiin ja e-kirjojen lataamiseen liittyy ongelmia. Suurin osa vastaajista haluaisi ladata e-kirjan omalle koneelleen.

Opiskelijoiden toiveita ja kehittämisehdotuksia

Kyselyssä toivottiin vieläkin enemmän kurssikirjoja e-kirjana.

“Kaikilla ns. massakursseilla kirja tulisi olla e-kirjana (voi kumpa jonakin päivänä opettajat kaikilla kursseilla ymmärtäisivät tämän).”

E-kirjojen tulisi olla helposti saatavilla ja helposti luettavia (esim. selkeä asettelu, hyvä fonttikoko, sivujen skaalautuvuus). Erityisen tärkeänä pidettiin muistiinpanojen ja alleviivausten tekemisen mahdollisuutta. Tässä on e-kirjojen kohdalla vielä kehittämistä.

“Minulle tärkeimpiä asioita ovat: kirjan voi ladata koneelle omaksi tiedostoksi, siihen voi  tehdä omia muistiinpanoja. Tallennettavia ja tulostettavia

Yhteensopivuus eri laitteiden ja käyttöjärjestelmien välillä helpottaisi e-kirjojen käyttöön ottamista, ilman eri palveluihin rekisteröitymistä ja niiden vaatimien ohjelmien lataamista.

E-kirjapalvelujen erilaiset käytänteet työllistävät myös kirjastoa, sillä jokaiselle kirjakokoelmalle pitää tehdä oma ohjeistus. Ohjeet eri e-kirjapalveluiden käyttöön löytyvät kirjaston E-kirjaoppaasta.

Laina-aikoihin toivottiin pituutta ja enemmän vaihtoehtoja. Ebraryn e-kirjojen laina-aika on aina ollut 14 vrk. Nyt meillä myös monissa muissa e-kirjapalveluissa (Dawsonera, Ebsco, Ebook Library) laina-ajaksi voi valita 1-14 vrk. Suomalaisen e-kirjapalvelun Ellibsin e-kirjoja voi lainata 7 vuorokaudeksi.

E-kirjat haluttaisiin löytää yhden sivuston kautta.

“Helposti luettavissa esimerkiksi oman tieteenalan alta tai kursseihin kytkettynä”

Kyselyssä toivottiin, että asiakas voisi lisätä käytetyimmät e-kirjansa suosikkilistaksi. Uuden Andorin kirjastoluettelossa voikin tehdä suosikkilistoja ja myös jakaa niitä muille.

Kysy meiltä e-kirjoista

Jos e-kirjan käyttämisessä on ongelma, siitä haluttaisiin ilmoittaa mahdollisimman nopeasti ja vaivattomasti, esim. suoraan ko. kirjan/palvelun sivulla. E-kirjojen käyttöön ottamisen ongelmissa helposti saatavilla oleva tekninen tuki on tärkeää. Tietokone-ongelmat hidastavat opintoja, ja tämä liittyy myös e-kirjoihin.

Jotkut e-kirjaongelmat ovat ratkaistavissa nopeastikin, jotkut vaativat perusteellisempaa selvittelyä. Asiaa voi selvitellä esim. kirjaston chatin kautta tai etusivulta löytyvällä Kysy kirjastosta -lomakkeella. Myös Andorin hakusivun ja kirjastoluettelon yläpalkista löytyy palautelinkki. Apua e-kirjan lukemiseen tai lataamiseen saa myös varaamalla ohjausajan henkilökohtaiseen opastukseen.

Kyselyssä toivottiin e-kirjan lukulaitteita. Kirjastoon onkin hankittu iPadeja, Linnaan 5 kpl ja Arvoon 6 kpl. Tabletin voi lainata kahdeksi viikoksi.

Noin puolet opiskelijavastaajista kertoi valitsevansa jatkossa mieluummin painetun kuin e-kurssikirjan luettavakseen. E-kirjojen luettavuudessa on siis vielä tekemistä, jotta ne saataisiin tehokäyttöön ja helpottamaan opiskelua ratkaisevasti.

Teksti: Tietoasiantuntija Aniita Ahlholm-Kannisto

Lisätietoa: