Blogissa: Andor – taskuun mahtuva työkalupakki

Andorin ensimmäiset viikot osoittivat ilahduttavasti, että kirjaston hakujärjestelmällä on tärkeä merkitys ja paikka opiskelijoiden ja tutkijoiden työkalupakissa ja sydämissä. Uuden ajattelun tiedonhaku sekä ihastutti että hämmensi. Ihastusta herätti Andorin helppous: vihdoinkin työkalu, jolla voi hakea artikkeleita ilman, että tarvitsee mennä erikseen tietokantoihin. Ominaisuus, joka palkitsee silloin, kun ei tarkasti tiedä, mistä tietokannasta lähtisi hakemaan. Hämmennystä herätti se, miksi tietokannat ja e-lehdet ovat linkkeinä erikseen, mitä löytyy Andorin Hae kirjaston kokoelmista -linkin takaa, ja sisältyvätkö nuo kaikki Andoriin. Ja mitä muuta Andorista voi hakea.

andor-page-layouts_oranssi

Andorin neljä tietokantaa. Klikkaa kuva isommaksi.

Nelijako on tehty helpottamaan asiakkaan tiedonhakua. Se, minkä Andorin osa-alueista valitsee, riippuu tarpeesta. Aina hakujärjestelmän käyttäjät eivät tarvitse laajoja tuloksia. Kun etsit tiettyä kirjaa tai lehteä kirjaston omista kokoelmista, mene suoraan kirjaston etusivun Hae kirjaston kokoelmista -linkistä kirjastoluetteloon. Tietokanta- ja e-lehtilista helpottavat, kun tiedät tarkasti, mihin lehteen tai tietokantaan haluat päästä. Listasta voit hakea selaamalla tai hakutoiminnoilla. Andor on kaikki nämä kolme sekä neljäntenä lisäksi satoja tietokantoja ja satoja miljoonia e-lehtiartikkeleita sisältävä tietokanta.

Peruspalvelutunnuksella Andoriin

Ehkä merkittävin uusi ominaisuus Andorissa on mahdollisuus kirjautua peruspalvelutunnuksella. Ensi töiksesi sinun kannattaakin liittää kirjastokorttisi peruspalvelutunnukseesi kirjastoluettelon puolella.

Peruspalvelutunnuksella kirjaudut Andoriin etäkäytössä silloin, kun haluat lukea kokotekstejä, joita Andor hakee satoja tietokantoja ja miljoonia e-lehtiartikkeleita sisältävästä ProQuestin Summon-tietokannasta.  Etäkäytössä kaikki e-kirjat eivät kuitenkaan avaudu Andorissa, joten erityisesti e-kirjoja hakiessa kannattaa kirjautua kirjastoluetteloon. Varsinkin monitieteistä aihetta haettaessa Andor-haku tuottaa helposti hyvää aineistoa.

Pelkällä kirjastokortilla voi tietenkin asioida edelleen eli myös yliopiston ulkopuoliset asiakkaat pääsevät tekemään varauksia tai uusimaan lainoja.

Kirjaudu aina kirjastoluetteloon, kun haluat käsitellä omia tietojasi, uusia lainoja tai tehdä varauksia. Kirjastoluetteloon voit kirjautua joko kirjastokortin numerolla tai peruspalvelutunnuksella.

Jos et ole yliopiston tai TAYS:n koneilla, kirjaudu Andoriin oranssin yläpalkin linkistä, jolloin voit käyttää e-aineistoja. Kampuksella ei Andoriin tarvitse kirjautua. Andoriin kirjaudutaan aina peruspalvelutunnuksella.

Jaa suosikkisi

Andorin kirjastoluettelossa voit rakentaa suosikkilistoja ja tallentaa hakuja. Tee eniten käyttämistäsi lehdistä tai kirjoista lista tai tallenna haku kirjastoluettelosta. Säästät aikaa, vaivaa ja hermoja, kun sinun ei tarvitse hakea uudelleen samoja lehtiä, kirjoja ja hakutuloksia. Suosikkilistan voit myös merkitä julkiseksi ja jakaa sen kaverille. Esimerkiksi Menetelmäoppaat on tehty julkisen listan avulla.

Kirjastolta on usein kysytty mahdollisuutta tehdä omia eräpäivämuistutuksia. Nyt sekin onnistuu. Kirjastojärjestelmä lähettää edelleen vakiomuistutuksen erääntyvästä lainasta, mutta Andorissa voit valita lisäksi vaikka toisen sähköpostiosoitteen ja valinnaisen ajankohdan, jolloin saat lisämuistutuksen.

omatili

Oma tili: eräpäivän asettaminen. Klikkaa kuva isommaksi.

Jos hämmentää, milloin teet haut Andorissa ja milloin kirjaston kokoelmista, niin nyrkkisääntönä: kun haet jostain aiheesta yleisesti kirjallisuutta, erityisesti tieteellisiä artikkeleita, käytä Andoria, ja kun haet tiettyä, tietämääsi kirjaa, hae kirjaston kokoelmista. Lisätietoa saat Andor-oppaasta, ja aina voit myös kysyä neuvoa kirjastossa tai chatissa. Ota siis kirjaston tarjoama työkalupakki taskuusi ja helpota elämääsi.

Osa 1: Andor – Uuden ajattelun tiedonhakuun

Teksti: Tietoasiantuntijat Mervi Ahola ja Outi Viitasalo

Be Sociable, Share!

4 thoughts on “Blogissa: Andor – taskuun mahtuva työkalupakki

1. Haluan itsekin kiittää tästä postauksesta, hyvin ja kompaktisti selvennetty. Osuin lukemaan tämän kun piti kiireessä ymmärtää Andorin perusjuoni ja pääsät nopeasti alkuun.

• Kiitos palautteestasi. Hienoa, että näit hiukan vaivaa perehtyäksesi. Hyvä työkaluhan on hyvä vasta silloin, kun osaa sitä käyttää.