Sähköpyörä tiimityöskentelyllä

Kasvatustieteiden tiedekunnan luokanopettajaopinnoissa on mahdollisuus valita sivuaineeksi monimateriaalisen käsityön opintokokonaisuus, joka on laajuudeltaan 25 opintopistettä. Kokonaisuus muodostuu useista kursseista, kuten teknologiakasvatuksesta, käsityömuotoilusta ja käsityöilmaisusta. Keväällä toteutetun teknologiakasvatuksen kurssin aluksi saimme tehtävänannoksi rakentaa tavarankuljetukseen tarkoitettu sähköavusteinen polkupyörä. Kaikki kurssille osallistuvat henkilöt osallistuivat yhden yhteisen pyörän ideointiin, suunnitteluun, valmistukseen sekä työskentelyn dokumentointiin.

Aloitimme projektin pyörän ja kuljetussysteemin ideoimisella. Punnitsimme yhdessä erilaisia kuljetusratkaisuja, kuten edessä kahden etupyörän välissä olevaa laatikkoa tai perässä vedettävää kärryä. Lopulta päädyimme peräkärry ratkaisuun. Kuljetuslaatikko rakennettiin vanerista ja se kiinnitettiin metalliputkista hitsatun kehikon päälle. Kehikkoon kiinnitimme aisan, joka yhdistää kuljetuslaatikon polkupyörään. Käsittelimme kuljetuslaatikon siten, että se kestää erilaisia sääolosuhteita, ja suljettavan kannen vuoksi tavarankuljetus on mahdollista myös sadesäällä.

Varsinaista pyörää varten purimme vanhoja polkupyöriä, koska projektissa pyrittiin hyödyntämään kierrätysmateriaaleja. Puretuista osista uudelleen rakensimme pyörän, jonka pintakäsittelimme turkoosin väriseksi. Myös pyörän sekä peräkärryn renkaat käsiteltiin väriteeman mukaisiksi. Pyörään asennettiin moottori, jonka myötä kuljetuspyörällä on kevyt polkea myös painava lasti kyydissä.

Opimme projektin aikana monia hyvin erilaisia asioita. Saimme kaikki tietoja ja taitoja polkupyörien rakenteeseen ja huoltamiseen liittyen. Opimme yhteistyötaitoja, kuten toisten mielipiteiden huomioimista ja kompromissien tekoa. Lisäksi opimme, kuinka käsityön opetuksen ei tarvitse olla yksin oman työn parissa puurtamista vaan käsitöissä voidaan toteuttaa yhteisöllisiä projekteja, jotka hyödyttävät koko yhteisöä.

Katso video projektista.

Projektissa olivat mukana: Jere Riekkinen, Anniina Halonen, Faruk Nazeri, Senja Helenius, Teemu Alajoki, Siiri Tiilikka, Salla Kukko, Saija Kulha, Aino-Inkeri Vyyryläinen, Marjaana Savonen sekä Adeliina Telkki.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *