Etusivu

Tämän sivuston tarkoituksena on toimia johdatuksena datajournalismin perusteisiin. Materiaali on tarkoitettu vapaasti käytettäväksi kaikille datajournalismista kiinnostuneille – niin toimittajille, opiskelijoille kuin muillekin datan käsittelystä kiinnostuneelle. Sivusto on rakennettu niin, että alun virittävän johdannon jälkeen edetään datan työstämisessä vaihe vaiheelta valmiiksi jutuksi saakka.

Kukin osio sisältää lyhyen johdatuksen aiheeseen, esimerkkejä sekä linkkejä itseopiskelua varten. Mukaan on valittu monia suomalaisten datajournalismin pioneerien Esa Mäkisen (HS) ja Teemo Tebestin (YLE) jakamia ohjeita sekä keskeisiä englanninkielisiä lähteitä ja muita verkkoresursseja. Olemme jakaneet itseopiskelumateriaalin kahteen eri tyyppiin: tutoriaalityyppisiin linkityksiin joiden avulla voi itse kokeilla esimerkiksi eri ohjelmien käyttöä (Kokeile itse), sekä lisätietolinkkeihin esimerkiksi erilaisten artikkeleihin, esittelyihin ja datajournalististen työkalujen listauksiin (Tutustu näihin).

Ensimmäisessä osiossa johdatellaan siihen, mitä datajournalismi on. Toisessa osiossa esitellään, millaisia avoimen datan resursseja on olemassa ja kolmas kuvaa datan hankinnan eri keinoja. Neljännessä osiossa avataan datan analysointia ja viidennessä visualisointiin liittyviä kysymyksiä. Lopuksi pohditaan jutun julkaisemistapoja ja vuorovaikutusta lukijoiden kanssa. Materiaalin lopusta löytyy linkkilista hyödyllisiin lisäresursseihin sekä lähdeluettelo, jossa on johdatustekstien laatimiseen käytetyt lähteet.

Koulutusmateriaali on koottu Journalismin, viestinnän ja median tutkimuskeskus COMETissa, Tekesin rahoittamassa Next Media -tutkimusohjelmassa. Yhteistyötä Next Mediassa on tehty Helsingin Sanomien Esa Mäkisen, Santtu Parkkosen ja Tuukka Muhosen kanssa. Materiaalia ovat kehittäneet oivallisilla kommenteillaan Heidi Kähkönen, Antti Poikola ja Teemo Tebest. Kyseessä on avoin julkaisu, jonka kehittämiseen toivomme myös sinun osallistuvan antamalla ideoita ja palautetta eri osioiden kommenttikenttien kautta tai sähköpostilla tekijöille. Blogisivustoa kehitetään vuoden 2013 loppuun saakka.

Antoisia hetkiä aineiston parissa.

Auli Harju, tutkija, COMET (auli.harju@uta.fi)

Esa Sirkkunen, tutkija, COMET (esa.sirkkunen@uta.fi)

Creative Commons -lisenssi
Datajournalismi, johdatusta datajournalismin tekemiseen, jonka tekijä on Auli Harju, Esa Sirkkunen, on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.

2 thoughts on “Etusivu

  1. 23.12.2015: Sivustolta poistettu linkit olemasta lakanneelle Datajournalismi.fi -sivustolle. / Auli Harju

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *