TUT Rogaining kutsuu retkisuunnistamaan

Kokoa joukkue, tulosta kartta, suunnittele reitti ja lähde etsimään pisteytettyjä rasteja Hervannasta vaikka liikunta- ja hyvinvointimessupäivänä. Montako pistettä saat kasaan kahden tunnin aikana?

Rogainingin eli suomalaisittain retkisuunnistuksen ideana on kerätä mahdollisimman paljon pisteitä vierailemalla valitsemillaan pisteytetyillä rasteilla vapaavalintaisessa järjestyksessä annetun ajan puitteissa. Leppoisa, urbaani retkisuunnistusharjoitus, TUT Rogaining, koeponnistettiin TUTKII-kesäpäivillä, ja nyt mukavaksi koettu tapahtuma on muidenkin yksiköiden ja henkilöiden hyödynnettävissä – jalkaisin tai polkupyörällä.

45 rastia

TUT Rogainingissa TTY:n ympäristöön ja Hervantaan on sijoitettu 45 pisteytettyä rastia. Rastista voi saada joko 2, 3, 5, 7 tai 9 pistettä. Aikaa rastien etsimiseen on kaksi tuntia. Lähes kaikki rastipisteet ovat helppoja kohteita; teiden risteyksiä, luontokohteita tai talojen kulmia. Osa rastipisteistä esittelee legendaarisia hervantalaisia rakennuksia. Osa rasteista sijaitsee taloyhtiöiden pihoilla, joten muistetaan kunnioittaa asukkaiden talorauhaa ja käyttäytyä pihoilla asiallisesti. Kartasta löytyy lisäksi omakustanteisia juomarasteja, mutta valitettavasti niillä vierailusta ei pistetili kasva. Lähtö ja maali sijaitsevat kampuksella. Rastien leimaaminen tapahtuu älykännykällä, jossa GPS on asetettu päälle. Erillistä sovellusta puhelimeen ei tarvitse ladata, nettiselain ja GPS-paikannuksen salliminen riittävät. Rastit ovat virtuaalisia eli rastipisteessä ei ole mitään fyysistä ilmoittamassa rastista. Kännykkä ilmoittaa leimasitko oikeassa vai väärässä paikassa.

Yksin tai yhdessä

Tapahtumaan voi osallistua joko yksin tai joukkueella. TUT Rogaining on käytettävissä 24/7 viikon 44 loppuun asti, ja se sopii hyvin suoritettavaksi esimerkiksi liikunta- ja hyvinvointimessupäivänä 6.9. tai loka-marraskuun vaihteen hyvinvointiviikolla. Tulosta kartta (mittakaava A4-tulosteena on 1:10 000), suunnittele reitti ja toteuta suunnitelma! Kuka tai mikä joukkue kerää ensimmäisenä kaikki rastit?

Rastileimaus kännykällä

• Laita kännykästä GPS päälle ja varmista asetuksista, että käytössä on Suuri tarkkuus / High accuracy.
  • Siirry kännykän selaimella osoitteeseen https://gps-punch.appspot.com ja osallistu tapahtumaan TUT Rogaining. Valitse sarjasi (tossu tai fillari) ja luo joukkueesi. Joukkueesi (ja kännykkäsi) on tämän jälkeen rekisteröity.
  • Seuraavaksi aukeaa leimaussivu. Anna lupa sijaintitiedon käyttämiseen, jos sitä kysytään.
  • Jos kaikki menee, kuten pitikin, ilmestyy sivulle ”GPS-leimaus”-painike.
  • Jätä sivu selaimeen auki, sammuta kännykän näyttö. Puhelimen näytön ei tarvitse olla päällä kuin rastia leimattaessa. GPS-signaalia käytetään ainoastaan leimaussivun ollessa aktiivinen.
  • Tullessasi leimauspisteelle avaa kännykän näyttö jo vähän etukäteen tai odota hetki rastilla, jotta GPS-piiri ehtii hakea sijainnin. Kännykän sijaintitarkkuus näkyy ”GPS-leimaus”-painikkeen alapuolella metreissä ilmoitettuna. Odota vähintään, että tarkkuus muuttuu punaisesta vihreäksi.
  • Leimaus onnistuu, jos etäisyytesi rastista on tarpeeksi pieni ja kännykän sijaintitieto on tarpeeksi tarkka.
  • Jos leimaus epäonnistuu, ilmoittaa verkkosovellus, kuinka monen metrin päässä lähin rasti sijaitsee.
  • Rastin etunumero ilmaisee rastilta saatavan pistemäärän: 9A = 9 pistettä, 2F = 2 pistettä jne.
  • Ajanotto alkaa, kun leimaat lähdössä, ja ajanotto pysähtyy, kun leimaat maalissa. Huomioi suoritukseen käytettävissä oleva maksimiaika, sillä jokaiselta ylimenevältä alkavalta minuutilta vähennetään tuloksista yksi piste.
  • Ainoastaan annettua karttaa saa käyttää. Muiden karttojen sekä navigaattoreiden käyttö on kielletty. Joukkue ei saa hajaantua. Muista reilu peli!
  • Maalileimauksen jälkeen sovellus ilmoittaa tulokset. Tulokset ovat katsottavissa jälkikäteen myös osoitteesta https://gps-punch.appspot.com.
  • Verkkosovelluksen valmisti: Tommi Lahtonen, Jyväskylän yliopisto. Hervantaan sitä sovelsi ja kartan valmisti: Ismo Raitanen, Tampereen teknillinen yliopisto.