BLOGI: SELL-Student Games-kisat Riikassa 19.-21.5.2017

SELL Games 2017 järjestettiin Latvian Riikassa toukokuun puolivälissä. TTY:n ja TUrVoKe:n tiimiä lähti edustamaan viisi voimanostajaa, neljä painonnostajaa, kaksi yleisurheilijaa sekä 12 salibandyn pelaajaa.

Yksilöurheilijoiden osalta matka alkoi torstaiaamuna Tampereelta, mistä tilausbussi suuntasi Helsingin ja Tallinnan kautta kohti Riikaa. Mukavuudenhaluinen salibandyjoukkue suoritti matkan lentäen myöhemmin samana päivänä. Iltaan mennessä koko delegaatio olikin jo päässyt kirjautumaan Riikan vanhan kaupungin ytimessä olevaan hotelliin, jonka jälkeen oli vielä aikaa hieman haistella paikallista ilmaa.

Yleisurheilijat iskussa

Yleisurheilijat kisasivat 40 km päässä Riikan keskustasta olevalla urheilukentällä, minne kuljettiin kisajärjestäjän bussilla jo aamuvarhain. Perjantaina kisavuorossa oli Linnea Harala, joka urakoi kuumassa kelissä 1500 metrillä kuudenneksi TTY:n voima- ja painonnostajien raivokkaasti kannustaessa. Lauantaina Linnea jatkoi vielä kevyemmällä askeleella 3000 metrin kisassa, mistä irtosi hienosti pronssimitali. Päivän viimeisessä lajissa areenan otti haltuun Jaakko Laakso, joka pinkoi 800 metriä kaikista nopeimmin pokaten komeasti kultaa!

Voimanaisella ja –miehillä vahvaa suorittamista

Voimailijoiden perjantaisen turistipäivän jälkeen lauantaina oli heidänkin aika päästä tositoimiin. Voimanostokilpailu alkoi aamulla naisten ryhmällä, jossa Salla Koskinen nosti voittoon. Salla nappasi tiukan kisan jälkeen myös kisan vahvimman naisen tittelin. Myöhemmin vuoroon pääsi Akseli Lintulaakso, joka huonosta voinnista huolimatta nappasi hopeaa. Mies taisteli loppuun varsin tuskaisena mitä ilmeisimmin sairastumisen tai ruokamyrkytyksen kourissa. Viimeisenä vuorossa olivat Lauri Tamminen, Ville Vikman ja Petri Heikkinen. Laurinkaan kisa ei mennyt aivan käsikirjoituksen mukaan ja mies kärsi selkäkrampeista, mutta voimat riittivät kuitenkin selvään hopeaan. Petri realisoi kilpailussa hurjan kuntonsa ja paranteli omia ennätyksiään, kovatasoisessa sarjassa suoritus riitti neljännelle tilalle. Viimeisenä lavalle asteli Ville, joka tyylitteli varmaan tapaansa hienon kilpailun, päätyen sijalle kaksi.

Painonnostajilla oli aamulla hieman epäonnea, kun kilpailupaikan osoite ei ollutkaan Riikassa vaan hieman kauempana, 70 kilometrin päässä. Miehet olivat matkalla punnitukseen, mutta osoitteeseen päästyä kävi nopeasti selvästi, että nyt ollaan väärässä paikassa. Taksi otti lennosta pian suunnan kohti varsinaista kisapaikkaa ja huoltaja Jan keräsi hotellilla tavarat kasaan. Kisavarusteet saatiin lopulta paikalle vartti ennen kisan alkua, mutta tämä ei nostajia haitannut. Jere Johansson nosti hienosti pronssille, Lauri Tuovinen neljänneksi, Klaus Eloranta viidenneksi ja Tero Soininen kuudenneksi.

Lauantai-iltaa vietettiin voimanostajien, painonnostajien ja yleisurheilijoiden voimin paikallisissa saunatiloissa porealtaassa. Myös voitonmaljoja ehdittiin kilistellä. Sunnuntaiaamuna mainittu porukka otti suunnan kohti Tamperetta salibandyjoukkueen vielä jäädessä tavoittelemaan mestaruutta.

Salibandymiehet kultatunnelmissa

Salibandyjoukkue esiintyi kaikkina kolmena kisapäivänä. Pelit pelattiin Latvian olympiakomitean rakennuttamassa valtavassa (24 000 m2) urheilukeskuksessa. Saman katon alta löytyi tilat mm. koripallolle, jalkapallolle, uinnille, lentopallolle, beach volleylle, voimistelulle ja kamppailulajeille. Salibandyssa mukana oli TTY:n joukkueen lisäksi neljä joukkuetta Latviasta sekä yksi Slovakiasta. Pelatusta seitsemästä ottelusta TTY:n joukkue voitti kaikki, juhlien lopulta siis mestaruutta.

Perjantaina ja lauantaina pelatussa lohkovaiheessa tiukimmille TTY joutui Latvian urheiluakatemiaa vastaan. Latvialaiset johtivat peliä 1-0 vielä 10 sekuntia ennen ottelun loppua, kunnes Jesse Turkan lämäri tomutti pölyt vastustajan maaliverkoista tutalaisella tarkkuudella. Jännitysnäytelmä huipentui TTY:n pelaajien sekä paikalle saapuneiden fanien riemuun, kun Simo Kokkolan epätoivoinen näpy livahti etukulmasta vastustajan verkkoon vain sekunti ennen päätössummeria. Sunnuntain finaalissa samat joukkueet kohtasivat uudestaan, mutta tällä kertaa TTY:n miehet eivät jättäneet jossiteltavaa vaan kuittasivat mestaruuden 5-1 voitolla. Koko turnauksen tehokkaimpina häärivät Juho Törmänen (11+7=18) ja Roope Pöyry (9+6=15).

Salibandyjoukkueen mestaruusjuhlat jatkuivat maanantaiaamuun asti kylpien, saunoen ja Riikan yöelämää eläen. Kuuleman mukaan ”poika” ei selvinnyt kolhuitta, mutta viime vuoden kisoista poiketen, on sen sijainti sentään edelleen tiedossa. J

Koko kisaryhmän mielestä matka oli hieno, kilpailut järjestetty hyvin, sää suosi ja menestystäkin tuli (korkeakoulujen välisen mitalitaulukon 13. sija). Ensi vuonna kilpaillaan Tartossa, toivottavasti yhtä menestyksekkäästi.

Katso VIDEO.

Teksti: Salla Koskinen ja Simo Kokkola

SELL Student Games

• Järjestäjinä vuorovuosin Suomi, Viro (Eesti), Latvia ja Liettua (Tästä nimi SELL)
  • 2017 vuoden kisat järjestettiin Riikassa 19.-21.5.
  • Tänä vuonna mukana 1500 opiskelijaa 13 eri maasta ja 65 eri korkeakoulusta
  • Lajeina tänä vuonna yleisurheilu, sulkapallo, koripallo, beach volley, salibandy, jalkapallo, paini, judo, suunnistus, voimanosto, painonnosto, rugby, uinti, pöytätennis ja lentopallo.
  • Osallistua voi kuka tahansa korkeakouluopiskelija tai edellisenä vuotena valmistunut.