5 faktaa│Miksi väitöskirjatutkija bloggaa*?

Neljän vuoden tavoiteaika on tiukka ja tutkijan päivät työntäyteisiä. 5 faktaa bloggaamisesta osana väitöskirjatutkijan työtä.

1. On sanottava(a).
Minulta kysyttiin, että mitä siis oikeastaan tutkit. Kerroin, että tutkin kirjoittamista ja kirjoitustaidon kehittymistä, koska tein silloin töitä alakoululaisten kirjoitelmien parissa. Vastaukseni aiheutti hilpeyttä, ja jäin sanattomaksi, vaikka samalla sohvalla istui kolme koululaista kuuntelemassa.

2. Väitöskirjatyö etenee jaksoissa ja vaihtelevalla tempolla.
Väitöskirjatutkimuksen reunamilta löytyy pointattavaa, spotattavaa ja sheerattavaa, vaikkei kytkös omaan työhön olisi aivan kirkas juuri silloin. Näistä kirjoittaminen ja keskusteluihin heittäytyminen paitsi tuo näkyväksi ajankohtaista tutkimusta ja ilmiöitä, rakentaa myös uutta omaan ajatteluun. Ehkä avaan kiinnostavan keskustelun, opin ja oivallan.

3. Niin metsä vastaa kuin sinne huutaa.
Mitä tapahtuu, kun on hiljaa?

4. Sillä, miten sanotaan, on merkitystä.
Kirjoittamisen ja kielenkäytön koherenssin tutkijalle kynnys kirjoittamiseen näyttäytyy paradoksaalisena. Lähdekirjallisuutta informaatiorakenteesta ja muista tekstiä rakentavista kerroksista on. Ja luettu on. On myös luettu, että mitä enemmän kirjoittaa, sitä paremmin kirjoittaa. Epäonnistuminen on näissä tapauksissa kuitenkin aivan toisissa sfääreissä. Osaamatta kirjoittaa se kirjoittaa, miten pitäisi kirjoittaa.

5. Asiantuntijat tietävät, mistä puhuvat.
Annotoin maanantaina työhuoneessani aineistoa ja kuuntelin toisella korvalla TaY:n tutkijakoulun järjestämää Tutkijan digi- ja medianäkyvyys -seminaaria. Väitöskirjaurakan alkuvaiheessa oli helppo antaa puheiden tutkijataidoista kellua ohi. Ei se viesti ollut minulle vaan tutkijoille. Ja lisäksi osaamiseni – kiitos edeltävien opintojen, ainejärjestötoiminnan ja työnantajieni – oli omasta mielestäni keskimääräistä paremmalla tasolla. Onneksi oman ammatti-identiteetin verkkainen vahvistuminen lienee tehnyt tilaa asiantuntijapuheenvuorojen ja -argumentoinnin aikaisempaa analyyttisemmalle prosessoinnille; oma paikkansa on otettava myös Pinni B:n seinien ulkopuolella juuri nyt, koska siihen on tarjolla sekä tukea että työkaluja.

*Muoto on varmistettu Kielitoimiston ohjepankista, jännittäähän tämä avaus.