Blogi: Älä kakkaa järveen!

Maria Hemming-Harlo
LT, Asiantuntijalääkäri
Rokotetutkimuskeskus

Älä pese vaippaikäisen lapsen peppua järvessä. Virukset leviävät vesistössä nopeasti ja tartuttavat muut uimarit.

Suomen kesän tunnistaa kylmien säiden ja hyttysten lisäksi ripuliepidemioista. Erityisesti Pirkanmaalla on viime vuosina esiintynyt jätevesiongelmien aiheuttamia ripuliepidemioita. Myös virusten saastuttama järvivesi on aiheuttanut ripuli- ja oksennustaudin oireita niin pienemmälle kuin suuremmillekin uimareille. Suurin osa vesistöjen kautta leviävistä ripuli- ja oksennustautien aiheuttajista on viruksia. Yleisin näistä on norovirus, josta erityisesti GI-alatyyppi on yhdistetty vesistöjen kautta leviäviin tautitapauksiin. Rokotetutkimus-keskuksessa kehitetään parhaillaan rokotetta norovirusta vastaan, mutta toistaiseksi rokote ei ole vielä kaupallisesti saatavana. Muita vesistöjen kautta leviäviä viruksia ovat
mm. rotavirus ja sapovirus. Rotavirusrokote RotaTeq® kuuluu kansalliseen  rokotus-ohjelmaan, mutta lievät tautitapaukset ovat silti mahdollisia rokotetuillakin lapsilla.

Oksennus- ja ripulitautia aiheuttavat virukset leviävät suu–suolikanavan kautta. Viruksen infektoima lapsi tai aikuinen erittää virusta miljoonia partikkeleita ulosteeseen, josta se leviää helposti eteenpäin lähipiiriin. Vain kymmenisen viruspartikkelia riittää aiheuttamaan infektion. Virus säilyy infektiokykyisenä pinnoilla useampia viikkoja ja voi ensimmäisten sairastuneiden jo parannuttua infektoida vielä jopa muutaman viikon ajan esimerkiksi kyläilijöitä. Infektion ehkäisemisessä käsihygienia on olennaista, norovirus ei käsidesillä tuhoudu.

Kesäaikana vessahädän yllättäessä, erityisesti mahatautia sairastaessa, voi tarpeiden tekeminen ”huomaamattomasti” järveen tuntua järkevältä vaihtoehdolta. ÄLÄ TEE SITÄ! Virukset leviävät vesistössä nopeasti ja pian kaikki muutkin uimarit sairastuvat. Myöskään vaippaikäisten lasten peppupesu järvessä ei ole suositeltavaa, varsinkaan vatsatautioireisilla lapsilla.

Jos vatsatauti kuitenkin pääsee yllättämään, kannattaa pyrkiä korvaamaan ripulin ja oksentamisen kautta menetettyjä nesteitä juomalla. Apteekeista saatavat ripulijuomajauheet kuten Osmosal ja Floridral ovat tähän varsin hyviä. Terveen aikuisen ja lapsen vatsatautia pyritään ensisijaisesti hoitamaan kotona juottamalla pieniä määriä kerrallaan, kiinteää ruokaa ei kannata väkisin syödä ennen kuin oireet selkeästi vähenevät. Mikäli pieni lapsi alkaa kuivua, ei pissaa tai selkeästi väsähtää, kannattaa pyytää lääkärin arvioimaan tilanne.

Vatsataudin ennaltaehkäisy on järkevämpää ja mukavampaa kuin sen hoito. Keskitytään siis hyvään käsihygieniaan eikä kakata kesällä järveen.

2 vastausta artikkeliin ”Blogi: Älä kakkaa järveen!

    • Hei! Nororokotekandidaatteja on kehitetty jo muutama erilainen, ja niistä yhtä tutkittu myös Suomessa. Tulokset ovat lupaavia, mutta rokotteen käyttöön saaminen kestää vielä todennäköisesti useamman vuoden. Tutkimus-, rekisteröinti- ja myyntilupaprosessit ovat todella hitaita.

      Myös Tampereen yliopiston rokotetutkimuskeskuksessa kehitetyn rota-noro-yhdistelmärokotteen tutkimukset ovat vasta aluillaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *