Tutkimus odottaville äideille: Raskauden aikana annettu hinkuyskärokote voi suojata myös vastasyntynyttä

Suomessa on alkanut odottaville äideille tarkoitettu rokotetutkimus, jolla selvitetään vaikuttaako äidille raskauden aikana annettu hinkuyskärokotus vauvan rokotevasteeseen kolmen kuukauden iässä. Tutkimuksen toteuttaa Tampereen yliopiston rokotetutkimuskeskus ja siihen voi osallistua tutkimusklinikoilla Tampereella, Turussa, Porissa, Seinäjoella, Kokkolassa ja Oulussa.

Hinkuyskä on Bordetella pertussis -bakteerin aiheuttama infektio, joka tarttuu herkästi pisaroiden välityksellä. Tyypillisimmät oireet ovat kohtauksina tulevat voimakkaat yskänpuuskat, joihin lapsi meinaa tikahtua. Imeväisikäiselle pikkuvauvalle hinkuyskä on hengenvaarallinen. Hinkuyskää esiintyy aina, mutta joinakin vuosina siitä voi tulla suurempi epidemia.

Lapset saavat ensimmäisen rokoteannoksensa hinkuyskää vastaan kolmen kuukauden iässä, sitä ennen heillä on riski sairastua. Ennen lapsen oman rokotusohjelma alkua vastasyntynyttä lasta suojaavat äidin istukan kautta siirtyvät vasta-aineet. Sen vuoksi monissa maissa odottavien äitien rokottaminen hinkuyskää vastaan onkin jo yleinen käytäntö. Esimerkiksi Englannissa odottavat äidit ovat saaneet hinkuyskärokotteen osana kansallista rokotusohjelmaa jo vuodesta 2012 lähtien. Tuolloin Englannissa kuoli 14 vauvaa hinkuyskäepidemian aikana. Rokottamisen ansiosta hinkuyskästä johtuvat sairas- ja kuolemantapaukset ovat lähes hävinneet. Rokotusten aloittamisen jälkeen on hinkuyskään Englannissa menehtynyt vain vastasyntyneitä, joiden äidit eivät olleet odotusaikana saaneet hinkuyskärokotetta, tai saaneet sen liian myöhään juuri ennen synnytystä. (Public Health England, PHE)

Ruotsissa on alkanut syksyllä 2016 hinkuyskäepidemia, ja myös Suomessa tautitapaukset ovat yli kaksinkertaistuneet edellisvuoteen verrattuna. Vuonna 2015 Suomessa ilmoitettiin tartuntatautirekisteriin 165  hinkuyskätapausta, joista kuusi sairastunutta oli alle kolmen kuukauden ikäisiä. Vuonna 2016 varmennettuja tautitapauksia oli 431, näistä 32 sairastunutta on ollut alle vuoden ikäisiä ja 13 sairastunutta alle kolmen kuukauden ikäisiä vauvoja. Edellisen kerran Suomessa on kuollut pikkuvauva hinkuyskään vuonna 2014. (Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, THL)

Suomessa tehtävällä tutkimuksella selvitetään nyt kuinka tehokkaasti yleisesti käytössä olevan dTap-rokotteen (jäykkäkouristus-kurkkumätä-hinkuyskä, Boostrix™) aikaansaamat vasta-aineet suojaavat lasta, kun rokote annetaan äidille 27.–36. raskausviikolla. ”Tietoa tarvitaan harkittaessa raskaudenaikaisten hinkuyskärokotusten aloittamista myös Suomessa”, kertoo Rokotetutkimuskeskuksen johtaja, professori Vesikari.

LISÄTIEDOT:
Professori Timo Vesikari p. 050 524 6530 tai 050 3186703
Tampereen yliopiston rokotetutkimuskeskus
FM 3/Biokatu 10, 33014 TAMPEREEN YLIOPISTO

Viestintäkoordinaattori Elina Heinämäki p. 050 421 1090
Tampereen yliopiston rokotetutkimuskeskus/Etelä-Helsingin rokotetutkimusklinikka
Vuorikatu 18, 3.krs, 00100 Helsinki

www.rokotetutkimus.fi