Urapolulla.fi -verkosta löytyvä ohjauksen työväline käyttöön

Kokoonnuimme Y-kampukselle Tampereen yliopiston henkilökunnasta ja Tamyn edustajista koostuvassa monialaisessa ryhmässä tutustumaan (ura)ohjauksen uunituoreeseen työkaluun yliopistonopettaja Jyrki Laineen (JyY) opastuksella.

Urapolulla.fi –työkalun ideana on, että opiskelija voi itsenäisesti, ohjatusti tai ryhmässä työskennellen tutustua urasuunnittelun teorioihin, työelämätietoon sekä työstää omia tulevaisuuteen liittyviä askarruttavia kysymyksiään. Palvelu sisältää osioina Urakyselyn, Tehtäviä teemoittain ja Pohdintatehtäviä. Urakyselyn pohjalta vastaajia luokiteltiin erilaisiin uratyyppeihin: suunnitelmallisiin, polveilijoihin, aktiivisiin, intohimoisiin, sattuman kuljettamiin, yrittäjähenkisiin ja osaamisen tunnistajiin. Uratyyppeihin jakaminen herätti ajatuksia siitä, että olemme erilaisia uratyyppejä eri vaiheissa elämää, samoin moni tunnisti itsestään useita piirteitä. Uratyyppien tarkoituksena onkin saama erilaisia toimintatapoja ja piirteitä tarkasteluun ja tunnistettavaksi.

Urasuunnittelun tehtävien teemoina ovat arvot, osaaminen, itseluottamus, verkostot, mahdollisuudet, päätöksenteko ja työelämään. Osallistujat jakaantuivat alustuksen jälkeen pareihin, joissa käsiteltiin valittuja teemoja ja niistä nousevia kysymyksiä. Monenlaisia kokemuksia ja huomioita nostettiin esiin: elämän- ja urapolkujen moninaisuutta on vaikea saada muotiin. Pohdintaan nousi, että usein opiskelijan näkökulmien laajentamista tukee parhaiten ryhmäohjaus tehtävien tekemisen tukena -taikka ohjattu harjoitteiden tekeminen.

Tutustuttavaksi:

Tilaisuuden esitysmateriaali löytyy Prezi-esityksenä

Urapolulla.fi –palvelun taustalla on jo useampia vuosia käytössä ollut Töissä.fi -sivusto, joka seurantojen ja tiiviiden uratarinoiden lähde.

Kirjoittajana: Työelämäasiantuntija Terhi Erkkilä

* Jyrki Laine työskentelee Jyväskylän yliopistossa yliopistonopettajana, Urapolulla.fi-hankkeessa. Urapolulla.fi -palvelu on kehitetty Töissä.fi -hankkeessa ja sitä rahoittaa Euroopan sosiaalirahasto *
* Tilaisuuden järjestivät Tampereen yliopiston yhteiset opintopalvelut, ja tilaisuus oli avoin TaY:n, TTY:n ja TAMKin henkilökunnalle *

Urapolulla.fi -palvelu löytyy verkosta -tutustu sinäkin!