Oppimassa terveydenhuollon digitalisaatiota – terveiset Japanista

Terveystieteiden jatko-opiskelijoina saimme mahdollisuuden vierailla Osakan kaupungissa osana Oulun ja Osakan yliopistojen järjestämää DHM (Digital Health Module) -hanketta. Matkaseurue koostui kolmesta hoitotieteen ja terveyshallintotieteen tutkimusyksikön opettajasta ja viidestä tohtoriopiskelijasta.

Hankkeen tavoitteena on muun muassa tunnistaa digitaalisen terveydenhuollon tarpeita ja kehittämiskohteita Suomessa ja Japanissa. Hankkeen myötä kehitetään yhteinen digitalisaatioon liittyvä opetuskokonaisuus, jossa japanilaiset ja suomalaiset opiskelijat voivat jatkossakin oppia yhdessä. Hankkeen rahoittavat Opetushallitus ja Oulun yliopisto.

Asiantuntijaluentojen lisäksi Japanin vierailun ohjelmassa oli ilahduttavan paljon toiminnallista aktiviteettejä. Matkan aikana ryhmämme tutustui japanilaiseen hoitoympäristöön pitkäaikaishoitolaitoksen ja Kioton yliopistollisen sairaalan tutustumiskäynneillä. Vierailujen jälkeen pohdimme työpajoissa, millaisia haasteita hoitotyössä ilmenee ja miten henkilökunta voisi parantaa hoidon laatua.

Toisena tutustumiskohteena oli Panasonic museo ja Wonder Lab, joissa saimme tutustua elektroniikkalaitteiden kehityskaareen ja siihen ympäristöön, missä tuotteita ideoidaan. Tämän jälkeen mietimme työpajassa yhdessä Panasonicin insinöörien kanssa erilaisia digitaalisia ratkaisuja hoitotyöhön – potilaiden elämisen laadun parantamiseksi.

Kuva 1. Osakan kaupunki

Monipuolisen ohjelman lisäksi koimme Japanissa monenlaisia kulttuurillisia kokemuksia ja elämyksiä. Yhtenä päivänä luokkatilamme muuttui ravintolaksi, kun japanilaiset opiskelijat levittivät pöydille punavalkoruudulliset liinat ja paisto

ivat meille perinteisiä japanilaisia suolaisia herkkuja (okonomiyaki ja takoyaki). Tämän jälkeen harjoittelimme japanilaista kalligrafiaa kirjoitellen japanilaisia sanoja ja omia nimiämme. Tutustuimme myös kaupungin eri nähtävyyksiin ja ihmettelimme ihmispaljoutta aamuruuhkassa metroasemalla.

Järjestetyn ohjelman lisäksi jouduimme kokemaan Jebi-supertaifuunin mahtavat luonnonvoimat. Pitkin Japania evakuoitiin yli miljoona ihmistä ja kaupungit kärsivät mittavista tuhoista. Seurauksena autoja ja taloja vahingoittui tuulen voimasta ja Osakan lentokentälle vievä tie vaurioitui ankkurissa olleen laivan paiskautuessa päin siltaa. Onneksemme japanilaiset osaavat varautua hyvin tällaisiin myrskyihin ja selvisimme säikähdyksellä.

Kuva 2. Kulttuurielämykset

Tämän matkan jälkeen hanke jatkuu Google Classroomin välityksellä yhteisillä tehtävillä japanilaisten ja suomalaisten opiskelijoiden toimesta. Seuraava tapaaminen on suunniteltu ensi kevättalvelle Oulun yliopistoon. Näillä yhteisillä vierailuilla ja aktiviteeteillä pääsemme opiskelijoina verkostoitumaan kansainvälisesti japanilaisten kanssa ja tavoittelemme päämäärää paremmasta ymmärryksestä digitalisaation merkityksestä terveyteen.

Matka on jättänyt meihin mieliinpainuvan vaikutuksen japanilaisesta kulttuurista, ihmisten ystävällisyydestä ja vieraanvaraisuudesta. Jäämme odottamaan seuraavaa yhteistä tapaamista!

Kuva 3. Matkassa mukana vasemmalta ylhäältä Ashlee Oikarainen, Prof. Helvi Kyngäs, Heli Kuivila, Minna Lahtinen, Annukka Tuomikoski. Vasemmalta alhaalta Anniina Tohmola, Heidi Siira, Kristina Mikkonen.

Ashlee Oikarainen
sh, TtM, Tohtorikoulutettava
Hoitotieteen ja terveyshallintotieteen tutkimusyksikkö, Oulun yliopisto

Anniina Tohmola