Mediakasvatusyhteistyötä lehtien ja nuorisotyön välille

Suomalaiset sanoma- ja aikakauslehdet ovat pitkään tehneet yhteistyötä koulujen kanssa. Esimerkiksi sanomalehtiä on käytetty opetuksessa yli 50 vuotta. Lehtien ja koulujen yhteistyö on aktiivista ja moniulotteista, esimerkiksi lukuisat kouluryhmät vierailevat vuosittain lehdissä, toimittajat käyvät vierailuilla kouluissa ja käynnissä on myös uudenlaisia yhteistyöprojekteja.

Lehdet ovat kuitenkin harvemmin tehneet mediakasvatustyötä yhdessä nuorisotyön, kuten nuorisotalojen kanssa. Sanomalehtien Liiton ja Aikakausmedian mediakasvatusasiantuntijoina meillä on mahdollisuus vahvistaa lehtien ja nuorisotyön yhteistyötä Tampereen yliopiston Nuoret estradille -hankkeen keskeisimpinä yhteistyökumppaneina.

Hankkeessa yhdistyy kiinnostavalla tavalla tutkimus ja käytännön mediakasvatustoiminta. Meidän roolimme on käytännöllinen. Tuotamme hankkeen oppimateriaalit, joiden tavoitteena on tarjota nuorten parissa toimiville, kuten nuorisotyöhön, konkreettisia työkaluja nuorten kasvattamiseksi aktiivisiksi kansalaisiksi sekä monilukutaidon ja itseilmaisun kehittämiseksi. Tavoitteena on, että nuoret löytäisivät oman äänensä yhteiskunnassa.

kansi_teksteilla_web_72ppiHankkeen ensimmäisenä vuonna tuotimme Nuoret estradille #1 Äänenavaus -materiaalin, joka tarjoaa välineitä nuorisotyöhön silloin, kun nuoren esiintyminen ja oman mielipiteen kertominen eivät vielä ole varmalla pohjalla, ja mielikuvituskin on lapsuuden jäljiltä nukahtanut. Oppimateriaalin tehtävät herättelevät nuorta etsimään rohkeutta ja löytämään kykyä itseilmaisuun. Materiaalia jaetaan laajasti Suomen nuorisotyöntekijöille ja se on netistä vapaasti ladattavissa:

http://www.aikakauslehdet.fi/nuoretestradille/ ja http://sanomalehtiopetuksessa.fi/fi/mediakasvatusmateriaaleja/

Tänä vuonna kehitämme journalismin ja julkaisemisen eettisiin kysymyksiin pureutuvan käytännöllisen oppaan ohjaajille. Hankkeen työpajoissa onkin pohdittu muun muassa tekijänoikeuteen, sananvapauteen ja yksityisyydensuojaan liittyviä kysymyksiä. Lisäksi viimeisenä hankevuonna (2017) suunnitelmissamme on toteuttaa toiminnallinen verkko- tai mobiilimateriaali, joka auttaa nuorta hahmottamaan, mikä häntä kiinnostaa, ja avaa näkökulmia vaikuttamiseen nuoren omassa elinpiirissä tai laajemmin yhteiskunnassa.

Nuoret estradille -hanke toimii lehdille hyvänä esimerkkinä. Se muistuttaa, että yhteistyökumppani voi löytyä myös nuorisotyöstä. Samalla se auttaa nuorisotyön toimijoita huomaamaan, että median, journalismin ja mediakasvatuksen asiantuntijoita löytyy todella läheltä, vaikkapa omasta paikallisesta lehdestä.

Sanomalehtien Liitossa ja Aikakausmediassa panostetaan vahvasti mediakasvatukseen. Näemme nuorten kriittisen ja aktiivisen lukutaidon kehittämisen erittäin tärkeänä. Meille on tärkeää olla tukemassa nuorten aktiivisuutta ja halua vaikuttaa. On hienoa ja hyödyllistä, että Nuoret estradille -hankkeen myötä yhteistyömme on laajentunut nuorisotyön suuntaan.

Kirjoittajat: Hanna Romppainen, mediakasvatusasiantuntija, Sanomalehtien Liitto ja Outi Laine, mediakasvatusasiantuntija, Aikakausmedia

sanomalehtien_logo_vaaka_fi_rgb_m

aikakausmedia_logo