Tutkijaoppia ja kakkua Tanskassa!

Teksti ja kuvat: Katriina Vartiainen

Sain ilon viettää kuluneena keväänä kolme kuukautta vierailevana tohtoriopiskelijana Tanskassa Aarhusin yliopiston School of Business and Social Sciences -yksikössä. Department of Management -osaston liiketoiminnan ja johdon näkökulma oli tervetullut lisä väitöskirjatutkimukselleni tietojärjestelmien alalla. Ajanjakso oli perin antoisa sekä akateemisesta että henkilökohtaisesta näkökulmasta.

Keväinen Marselisborg Lystbådehavn

Vastaanotto Aarhusin yliopistolla maaliskuun alussa oli erittäin lämmin ja yhteisön kansainvälinen kulttuuri käsin kosketeltavaa. Vierailun aikana tutkijanalulle erityisen palkitsevia olivat lukuisat keskustelut eri alojen osaajien kanssa sekä monipuoliset seminaarit, joissa käsiteltiin yksikön ajankohtaisia tutkimuksia. Sain tilaisuuden vaihtaa ajatuksia muun muassa projektinhallinnan, innovaatioiden, yrityskommunikaation, markkinoinnin, organisaatioiden ja tietojärjestelmien tutkijoiden kanssa niin julkisen sektorin kuin yritysmaailman kontekstissa.

Nämä kohtaamiset antoivat uusia näkökulmia tohtoriopiskelijuuteen, tutkimuksen tekemiseen ja yhteiskuntaan muutoinkin. Sain arvokkaan mahdollisuuden peilata omaa tekeillä olevaa työtäni konkareiden kokemuksiin sekä rikasta palautetta sen edelleen kehittämiseksi kohti tieteellisesti perusteltua ja käytännössä vaikuttavaa tutkimusta. Kevään aikana syntyi myös uusia ystävyys- ja ammattisuhteita, joita vaalin ilolla tulevaisuudessakin.

Yksi yllättävimmistä asioista oli vierailujakson intensiivisyys. Ensimmäiset pari viikkoa menivätkin mukana pysyessä, vauhdikkaassa sopeutumisessa uuteen työ- ja asuinympäristöön niiden erilaisine käytäntöineen. Enpä myöskään tullut ennen ulkomaille ”muuttamista” ajatelleeksi pienten selvitettävien yksityiskohtien määrää: Mistä kaupasta löydän tyynyliinan? Miten paikallisbussissa käyttäydytään? Miten saan yhteyden tulostimeen? Miksi taas laskin kauppalaskun loppusumman kruunuista euroiksi väärin?!

Kun elämänmenoon yliopistolla ja vierailevien opiskelijoiden asuntolassa tottui, niin päivät sujuivat mukavasti ja jatkuvasti uutta oppien. Kevääseen mahtui toki myös vapaa-ajan aktiviteetteja ihastuttavista kahviloista, hauskoista baari-illoista ja intialaisesta kokkailusta lähiseutujen luontokohteissa haahuiluun.
Tällaiset ”TOP 6” opit otin mukaan matkalta:
• Anna itsellesi aikaa sopeutua uuteen ympäristöön. Oma mukavuusalue löytyy kokeilemalla.
• Pyri säilyttämään ”aloittelijan mieli”. Siten kaikki on kiinnostavampaa.
• Keskustele rohkeasti. Erilaiset lähtökohdat, kokemukset ja mielipiteet tuovat yllättäviä lopputuloksia.
• Älä pelkää saamaasi palautetta. Anna sen kypsyä rauhassa.
• Arjen mutkaton ystävällisyys tekee arjesta mukavampaa.
• Aina on hyvä hetki (tanskalaiselle) kakulle!

Suosittelen ulkomaanvisiittiä – vaikka lyhyttäkin – lämpimästi kaikille, jos vain mahdollisuus matkustamiseen on. Reissu oli hetkittäisistä koti-ikävän tunteista huolimatta kokonaisuutena hieno, ja Tampereelle oli mukava palata pää täynnä uusia ideoita.

Nyt kesälomien kautta uuteen syksyyn, johon jännitystä tuo muun muassa vasta-alkanut tohtoriopiskelijan pesti IRIS Associationin, The Scandinavian Chapter of the Association for Information Systems (AIS), hallituksessa.

Näkymä Aarhusin rannoilta

Lisätietoja: Väitöskirjatutkija Katriina Vartiainen, 050 509 9008