Tech4Dogs – Suomalainen koirateknologia nousuun ja maailmalle!

Teksti: Roosa Raiskio, Sanna Rytövuori ja Elina Vulli
Kuvat: Roosa Raiskio

Tech4Dogs, Suomen ensimmäinen yrityksille suunnattu koirateknologian verkostoitumistapahtuma järjestettiin Helsingissä keskiviikkona 30.5.2018. Täyteen varatussa tapahtumassa toisensa tapasivat yli 100 toimijaa yli 70 organisaatiosta. Päivän tarkoituksena oli auttaa kasvuhakuisia yrityksiä löytämään bisneskumppaneita ja näin vauhdittaa suomalaisen koirateknologian nousua. Yritysväki pitikin tapahtumaa erittäin onnistuneena ja ajankohtaisena. Myös Ylen aamu-tv huomioi tapahtumamme. Pääset lukemaan jutun ja katsomaan professori Mikko Ruohosen tv-esiintymisen seuraavasta linkistä: https://yle.fi/uutiset/3-10229630

Nykyaikaiselle koirateknologialle on kysyntää. CIRCMIn toteuttaman suomalaisten koiranomistajien kyselyn perusteella 40 % vastanneista on kiinnostunut ostamaan koiralleen aktiivisuus- tai hyvinvointimittarin seuraavien kolmen vuoden aikana. Vastaavasti puolet koiranomistajista on kiinnostunut käyttämään online-eläinlääkäriä videoyhteydellä. Koiran käyttäytymistä ja hyvinvointia seuraavaa kännykkäsovellusta omistajat haluaisivat käyttää etenkin koiran yksinolon ja käytösmuutosten (esim. kiputilat) seuraamiseen, ja toisaalta kehittyäkseen paremmiksi koiranomistajiksi.

Tech4Dogs-tapahtumassa uusimmista tuulista kertoivat mm. biohakkeri Teemu Arina, futuristi Elina Hiltunen, Anaxeos-älymittarin kehittäjä Toni Koutu, etäeläinlääkäripalvelun lanseeraaja Heidi Elomaa ja somejulkkis Seppo-koiran isäntä Petteri Poukka, sekä monet muut puhujat. Todellista koiranäkökulmaa tapahtumaan toi demokoira Leija, joka esitteli aktiivisuusmittareita kiinnostuneille vieraille. Lisää tapahtumasta voit lukea täältä.

Tech4Dogs-verkostoitumistapahtuman järjesti Turre & Toivoset 2.0: Varustelusta vuorovaikutukseen -tutkimushanke, jonka tavoitteena on tutkia ja kehittää teknologiaa sekä rakentaa lemmikkieläinten omistajille tarjottavien älykkäiden ratkaisujen ympärille suomalainen liiketoimintaekosysteemi. Hankkeessa kuonot käännetään kohti teknologiaa, joka vie koirien hyvinvoinnin mittaamisen älykkäämmälle tasolle, tukee ihmisen ja koiran vuorovaikutusta sekä helpottaa koiraperheiden arkea digipalveluilla.

Tampereen yliopistosta mukana ovat konsortion johtaja ja professori Mikko Ruohosen CIRCMI – Research on Information, Customer, and Innovation Management, ja professori Veikko Surakan ESC – Research Group for Emotions, Sociality, and Computing. Myös Tampereen teknillinen yliopisto ja Helsingin yliopisto ovat mukana hankkeessa. Projektia rahoittavat Business Finland (ent. Tekes) sekä yliopistot. Tutkimushankkeen rinnalla omia yrityshankkeitaan vievät eteenpäin Vetcare Oy Mäntsälästä ja Best Friend Group Oy Kuopiosta. Lisäksi hankkeen toteutusta tukee kymmenkunta suomalaista lemmikkialan organisaatiota kuten SmartDOG, Kaunila, Suomen Agilityliitto, Eläinklinikka EHYT, Petsofi, FitDog Finland, Three Plus Group ja Lymed.

Tech4Dogsissa oli mahdollista kokeilla katseenseurantalaitetta ja verrata, mihin ihmisen katse kohdistuu verrattuna koiran katseeseen. Koehenkilönä Riku Liski, jota opastaa tutkijatohtori Mirja Ilves.

Tutkijatohtori Heli Väätäjä ja demokoira Leija esittelivät koirille suunnattuja mittauslaitteita ja niiden toimintaa käytännössä.

Demokoira Leija ja Nao-robotti tutustuvat toisiinsa.