Blogissa: Rinnakkaistallennus avaa tutkimusartikkelit

Open Access Week tunnusTutkija voi saada julkaisunsa avoimiksi maksutta ja vähällä vaivalla rinnakkaistallentamalla ne yliopiston julkaisuarkistoon. Lisäksi rinnakkaistallenne saa pysyvän säilytyspaikan ja pysyvän osoitteen, jota voi jakaa tutkijan yhteisöllisissä palveluissa.

Tampereen yliopiston kirjasto edistää avointa julkaisemista monin tavoin. Tarjoamme tukea rinnakkaistallennukseen sekä neuvontaa ja koulutusta avoimen julkaisemisen kysymyksiin, muun muassa alennuksiin kirjoittajamaksuissa. Kirjastossa toimii myös open access -kustantamo Tampere University Press.

Tampereen yliopiston tulevassa avoimen tieteen linjauksessa tieteelliset julkaisut tulee saattaa avoimiksi ensisijaisesti joko rinnakkaistallentamalla tai korkealaatuisen Gold Open Access -julkaisukanavan kautta.

Avoin saatavuus tulossa mukaan yliopistojen rahoitusmalliin

Opetus- ja kulttuuriministeriö suunnittelee avoimesti saatavilla olevien julkaisujen huomioimista  yliopistojen rahoitusmallissa (katso esimerkiksi Sami Niinimäen esitys tiedejulkaisemisen rahoitus -seminaarissa 5.10.2018). Suunnitelman mukaan avoimesti saatavilla olevat tieteelliset vertaisarvioidut julkaisut, jotka saavat julkaisufoorumiluokan 1-3, huomioitaisiin yliopistojen rahoituksessa lisäkertoimella 1,2. Asia on tällä hetkellä luonnosvaiheessa eikä sen voimaantulon ajankohdasta ole tarkkaa tietoa.

Julkaisujen avoimuus lisääntynyt

Kirjasto validoi tutkimusjulkaisuja ja tarkistaa samalla julkaisun rinnakkaistallennusluvan. Jos kustantaja sallii rinnakkaistallentamisen, kirjasto pyytää tutkijalta julkaisun post print -version. Post print -versio on yleisin hyväksytty versio artikkelin rinnakkaistallentamiseen.

Toimintamalli on otettu käyttöön Tampereen yliopistossa vuoden 2017 alkupuolella, ja se on lisännyt yliopiston julkaisujen avoimuutta.

Vuonna 2016 tieteellisten julkaisujen avoin saatavuus Tampereen yliopistossa oli 30 % ja seuraavana vuonna jo 40 %. Avoimuus lisääntyi nimenomaan rinnakkaistallentamisella. Vuonna 2016 rinnakkaistallentamalla saatiin avoimeksi 3 % julkaisuista ja vuonna 2017 jo 10 %. Vuoden 2018 julkaisutiedonkeruu on vielä kesken, mikä vaikuttaa avoimuuden prosenttilukuun, joka on tällä hetkellä 40 %. Rinnakkaistallenteiden myötä avoimeksi tulevien julkaisujen määrä tulee vielä lisääntymään.

Kuvio: Julkaisujen avoimuus Tampereen yliopistossa

Tieteellisten julkaisujen (OKM:n julkaisutyypit A-C) avoimuus julkaisutiedonkeruussa. Lähde: Tampereen yliopiston johdon tietojärjestelmä 11.10.2018

Kokoomateosartikkeleita rinnakkaistallennetaan huomattavasti vähemmän kuin aikakauslehtiartikkeleita, koska vain harvat kustantajat ovat ilmaisseet kantansa niiden rinnakkaistallennukseen.  Useimmiten tallennettava versio on post print, jolle on määritelty pitkä, 18–24 kuukauden julkaisuviive.

Tutkijat voivat edelleen itsekin ilmoittaa julkaisunsa rinnakkaistallennettaviksi. Kokoomateosartikkeleiden kohdalla on hyvä tiedustella rinnakkaistallennuslupaa kustantajalta artikkelin kirjoittamisvaiheessa.

Keskustelua Open Access -viikolla 22.-28.10.

Tällä viikolla vietetään kansainvälistä Open Access -viikkoa. Kirjasto järjestää teemaviikolla kaksi avointa Open Access Cafe -tilaisuutta, keskiviikkona 24.10. klo 11-13 Linnassa ja torstaina 25.10. klo 11-13 Arvossa. Tervetuloa kysymään ja keskustelemaan avoimesta tieteestä kahvikupposen äärellä!

Open Access Cafe 24. ja 25.10.

Teksti: Tietoasiantuntijat Tanja Heikkilä ja Sari Leppänen

Kysy avoimen tieteen tuesta kirjastossa: oa@uta.fi