Blogissa: Käytä kirjastoasi, uusi opiskelija

Tervetuloa meille kirjastoon, uusi opiskelija! Kirjasto on käytössäsi yliopiston molemmilla kampuksilla, Linna-kirjasto Linnassa keskustakampuksella ja Arvo-kirjasto Arvossa Kaupin kampuksella. Aukioloajat näet kirjaston verkkosivuilla.

Linna- ja Arvo-kirjastot

Kirjastossa tarvitset kirjastokortin. Käy aktivoimassa opiskelijakorttisi kirjastokortiksi Linnan tai Arvon asiakaspalvelussa, ja ota mukaan kuvallinen henkilöllisyystodistus. Sähköinen opiskelijakortti ei toimi kirjastokorttina, joten tarvitset erillisen kirjastokortin.

Kurssikirjat kuuluvat opiskeluusi, ja ne löydät kirjastosta. Linnassa on niistä suurin osa, Arvossa lääketieteen, bioteknologian ja terveystieteiden kurssikirjat. Painettuja kurssikirjoja on rajallinen määrä, mutta yölainaksi saa myös ns. lyhytlainakappaleita. Lisäksi iso osa kurssikirjoista löytyy e-kirjoina, joita voit ladata ja lukea ilman nettiyhteyttäkin. Katso ohjeet E-kirjaoppaastamme.

Tiedot kurssikirjoista ja muista tietoaineistoista löydät Andor-hakupalvelusta ja sen työkalut etusivumme Andor-laatikosta. Andorissa on kirjaston kokoelmien lisäksi runsaasti viitteitä ulkomaisista tietokannoista. Kurssikirjat haet kätevimmin Tamcatista, joka on osa Andoria. E-lehdet ja tietokannat löydät kootusti omilta listoiltaan.

Kirjastossa lainaat ja palautat kätevästi itsepalveluautomaateilla, ja varatut kirjasi voit hakea itse hyllystä. Uusi lainasi ja tee varauksia verkossa kirjautumalla Tamcatiin omalle tilillesi. Apua ja opastusta voit aina kysyä kirjaston asiakaspalvelupisteestä, chatissa (verkkosivujen, Andorin ja Tamcatin alanurkassa), UKK-palvelussa tai sähköpostitse: kirjasto@uta.fi.

Arvo-kirjasto Kaupin kampuksella

Kirjasto on myös työskentelypaikkasi: meillä on monenlaisia opiskelutiloja. Kun luet tai työskentelet yksin läppärilläsi, voit valita säädettävän pöydän, mukavan nojatuolin tai sohvan eri puolilta kirjastoa. Yliopiston langattomat verkot toimivat kirjastossakin.

Tietokoneita on käytössäsi kirjaston oppimiskeskuksissa ja opetusluokissa. Koneissa on erilaisia ohjelmia, ja voit tulostaa tulostuskiintiöstäsi. Monitoimilaitteilla voit myös kopioida ja skannata.

Opetusluokissa järjestetään opiskeluusi kuuluvat tiedonhankintataitojen opetukset sekä muita kursseja, mutta voit käyttää niitä kulkukortillasi, kun luokissa on vapaata. Opetusten ajat näet näytöltä oven vieressä. Huomaa luokassa ja muissakin tiloissa väriopaste, joka kertoo, onko tila hiljainen vai voiko siellä keskustella.

Monitoimitila Pohjantähti Linna-kirjastossa

Ryhmätyöhön tulet tarvitsemaan tilaa usein. Kirjastossa on sekä varattavia että avoimia ryhmätyötiloja. Varauksen teet Office365-kalenterissasi. Avoimissa ryhmätyöhuoneissa työskentelee joustavasti yksi tai useampi ryhmä kerrallaan. Myös Linnan monitoimitilat Pohjantähti ja Idea sopivat ryhmätyöhön, kun otat huomioon muut lähellä opiskelevat. Ideassa järjestetään ajoittain myös yliopistoyhteisön tapahtumia.

Hiljaisinta työtilaa ovat Hiljaiset lukusalit, joita voit käyttää kulkukortillasi 24/7 (Arvossa koko oppimiskeskusta ja kahta ryhmätyöhuonetta). Linnan lukusalissa voit käyttää omaa läppäriä tai tablettia, ja lukijoille on myös erillinen tila, jossa laitteita ei käytetä.

Opiskelijoita Arvo-kirjastossa

Kirjastossa on monenlaisia tiloja ja monenlaisia opiskelijoita. Työ sujuu, kun otamme toisemme huomioon ja pidämme jokainen huolta työrauhasta.

Käytä kirjastoa opiskelusi tukena:

Muutoksia kirjastossa: 1.1.2019 Tampereen yliopiston, Tampereen teknillisen yliopiston ja Tampereen ammattikorkeakoulun kirjastot yhdistyvät uuden Tampereen yliopiston kirjastoksi, joka palvelee sekä yliopiston että TAMKin opiskelijoita.

• Muutoksia tulevan kirjaston palveluihin valmistellaan jo tämän syksyn aikana. Siirtymävaiheen aikana yhteisiä tietojärjestelmiä vielä kehitetään, joten toivomme käyttäjiltä kärsivällisyyttä. Kirjasto pyrkii silti palvelemaan parhaalla mahdollisella tavalla.
  • Kannattaa seurata kirjaston viestintää verkkosivuilla ja omassa sähköpostissa.

Teksti: Outi Viitasalo, tietoasiantuntija
Kuvat: Erja Kymäläinen ja Jonne Renvall / Tampereen yliopisto