Tampereen yliopiston entisen rehtorin värikäs elämä uudessa kirjassa

Kansikuva Mister Koli, oletteko kommunisti?Tampereen yliopiston entinen rehtori, sosiologian professori Paavo Koli (1921-1969) rakensi rehtorikaudellaan nykyistä monitieteistä yliopistoa. Dynaamisella johtamistyylillään hän osasi käyttää hyödyksi suomalaisen korkeakoulutuksen poikkeuksellista laajentumisaikaa 1960-luvulla.

Tampereen yliopistossa pitkän uran tehnyt YTT Matti Parjanen on kirjoittanut Paavo Kolin elämäkerran toisen osan otsikolla Mister Koli, oletteko kommunisti? Yliopistobarrikadien räjäyttäjän elämä. Elämäkerran ensimmäinen osa Marskin ritari Paavo Koli, itseään käskenyt mies ilmestyi vuonna 2009.

Uusi kirja piirtää kuvan yliopistomaailman rohkeasta uudistajasta ja värikkäästä persoonasta. Paavo Kolin kuusivuotisen rehtorikauden aikana Tampereen yliopiston opiskelijamäärä viisinkertaistui. Pienestä korkeakoulusta kasvoi lähialueen henkinen ja taloudellinen voimatekijä.

Koli perusti humanistisen ja taloudellis-hallinnollisen tiedekunnan sekä käynnisti lääketieteellisen tiedekunnan suunnittelun. Myös erillislaitokset täydennyskoulutuskeskus, kielikeskus, puheopin laitos ja tietokonekeskus olivat hänen aikaansaannoksiaan. Yliopiston hallinnossa hän antoi päätösvaltaa myös opiskelijoille; Tampereen yliopisto oli maamme yliopistoista ensimmäinen, jonka hallinnossa oli opiskelijaedustus. Yhdysvalloista Koli toi Suomeen uusia yliopistopedagogisia virtauksia.

Sosiologina Paavo Koli oli ensimmäinen teollisuussosiologian alalta väitellyt tohtori Suomessa, ja hänestä tuli suosittu kouluttaja sekä työnantaja- että työntekijäjärjestöissä.

Julkisuutta rehtori Koli sai vuonna 1966, kun hän yliopiston avajaispuheessa moitti värikkäin sanoin maan ylintä korkeakouluhallintoa harvainvallasta, oligarkiasta. Rohkea avaus herätti ärhäkän keskustelun, sillä arvostelun todellisena kohteena pidettiin presidentti Urho Kekkosta, joka reagoikin myllykirjeillään. Myöhemmin Kolia soviteltiin jopa ehdokkaaksi tasavallan presidentin vaaleissa Kekkosen jälkeen.

Tampere University Pressin julkaisema uutuusteos on luettavissa TUP OA Books -kokoelmassa Tampereen yliopiston avoimessa TamPub-julkaisuarkistossa. Painettua kirjaa myy Verkkokauppa Juvenes.

Kirjan julkistamistilaisuus pidetään tänään 25.4. klo 12.30 alkaen Tampereen yliopiston päärakennuksen luentosalissa A1.

Matti Parjanen: Mister Koli, oletteko kommunisti? Yliopistobarrikadien räjäyttäjän elämä. Tampere: Tampere University Press 2018

Lisätietoja:
Matti Parjanen, p. 040 547 7556, matti.parjanen@uta.fi

Lisätietoja Tampere University Pressin avoimesta julkaisemisesta:
Kati Mäki, p. 040 190 4267, kati.maki@uta.fi
Tampere University Press