Tampere University Pressin Vuoden kirja on valittu

Tampere University Pressin Vuoden 2017 kirja on Muuttuvat suomalaiset äänimaisemat, jonka ovat toimittaneet Heikki Uimonen, Meri Kytö ja Kaisa Ruohonen.

TUP Vuoden kirja 2017 Meri Kytö ja Heikki Uimonen

Vuoden kirjan tekijöistä palkintoa olivat vastaanottamassa Meri Kytö ja Heikki Uimonen. Kuva Jonne Renvall/Tampereen yliopisto

Vuoden kirjan valinnassa esiraatina toimi Tampere University Pressin toimituskunta, johon kuuluvat professori Mikko Keskinen Jyväskylän yliopistosta, yliopistonlehtori Terttu Kortelainen Oulun yliopistosta, professori Vuokko Niiranen Itä-Suomen yliopistosta, professori emerita Ullamaija Kivikuru, professori emeritus Matti Alestalo ja puheenjohtajana professori Veli-Matti Värri Tampereen yliopistosta. Lopullisen valinnan teki professori emeritus Jorma Sipilä.

Jorma Sipilä perustelee valintaa seuraavasti:

Äänimaiseman tutkimus on myöhäinen idea, kuuntelu on jäänyt katsomisen varjoon. Silti äänimaiseman merkitys on ikiaikainen. Muuttuvat suomalaiset äänimaisemat koostuu ympäristön ääniä analysoivista tieteellisistä artikkeleista sekä äänen kokemisesta kertovista teksteistä. Kirjan toimittajat ovat jaksaneet rakentaa poikkeuksellisen huolellisen kokonaisuuden. Vaikka kirja on moniääninen ja monitieteinen, se puhuu lukijalle silti yllättävän yhtenäisellä äänellä. Ilmaisua voi kiittää sekä tarkkuudesta että herkkyydestä. Uusi näkökulma avaa tieteelle ja opetukselle aina erityisen mahdollisuuden avartaa tajuntaa.

Tampere University Press julkaisi vuonna 2017 yhteensä 13 kirjaa, jotka ovat avoimesti luettavissa Tampereen yliopiston TamPub-julkaisuarkistossa ja kansainvälisessä OAPEN Library -portaalissa. Vuonna 1994 perustettu Tampere University Press on vuodesta 2016 alkaen toiminut Open Access -kustantajana.

Palkinto luovutettiin Tampereen yliopiston vuosijuhlassa 25.4.2018.

Lisätietoja:

Palvelupäällikkö Kati Mäki
Tampereen yliopiston kirjasto
kati.maki@uta.fi

Tampere University Press (TUP)
TamPub-julkaisuarkisto
OAPEN Library