Blogissa: Julkaisusi ansaitsee pysyvän osoitteen

Ärsyttävätkö ylipitkät ja toimimattomat julkaisujen verkko-osoitteet? Katoavatko tai muuttuvatko lehtien sivut ja verkko-osoite, jossa artikkelisi julkaistiin viisi vuotta sitten? Oletko kuullut verkkomaailman pysyvistä tunnisteista, URN:sta, handlesta tai DOI:sta?

Kaikilla Tampereen yliopiston julkaisuarkistossa TamPubissa julkaistuilla julkaisuilla on käytössä pysyvä URN-muotoinen tunniste. Myös graduilla ja muilla opinnäytetöillä on oma pysyvä URN-muotoinen osoitteensa. Löydät julkaisusi URN-osoitteen sen sivuilta:

v

URN ei kaipaa osoitteenmuutosta

URN-tunnus on verkkojulkaisun pysyvä julkaisukohtainen tunniste, joka annetaan vain digitaalisille dokumenteille. Tunnus vaihdetaan vain, jos julkaisun sisältö muuttuu merkittävästi. URN-tunnus muodostetaan usein julkaisun ISBN-numerosta (kuten yllä olevassa esimerkissä). Suomessa Kansalliskirjasto ylläpitää URN-palvelua.

Pysyvän tunnisteen käyttö on entistä tärkeämpää nyt, kun suunnittelemme uusia palveluja uudelle Tampere3 -korkeakouluyhteisölle ja monet järjestelmät muuttuvat. Järjestelmien vaihtuessakin URN-muotoiset osoitteet säilyvät, joten löydät julkaisusi edelleen saman linkin kautta, eikä sinun tarvitse korjata linkkiosoitteita minnekään.

DOI on kansainvälisten kustantajien suosiossa

Monet kansainväliset kustantajat käyttävät artikkeleillaan ja kirjoillaan DOI-muotoisia pysyviä osoitteita (DOI = Digital Object Identifier). Jos haluat linkittää tällaiseen alkuperäiseen julkaisuun, kannattaa linkkiosoitteena käyttää DOI-muotoista osoitetta, esim. https://doi.org/10.1177/2053168017738410. Myös TamPubiin rinnakkaistallennettujen artikkelien yhteydessä on DOI-muotoinen linkki julkaisun alkuperäiseen versioon. Suomessa DOI-muotoiset pysyvät tunnisteet on otettu käyttöön uudessa Journal.fi-palvelussa, jossa julkaistaan avoimesti monia suomalaisia tieteellisiä lehtiä.

Kannattaa siis aina käyttää julkaisun linkittämisessä sen pysyvää osoitetta, jos julkaisulla vain sellainen on. Jos pysyvää osoitetta ei vielä ole, voit aina tarjota julkaisua rinnakkaistallennettavaksi TamPubiin. Jos kustantaja sallii rinnakkaistallentamisen, saat näin sille pysyvän osoitteen. TamPubissa julkaisusi pysyy myös tallessa kustantajien vaihtuvia sivuja paremmin.

Lisätietoja:
Avoin julkaiseminen tai oa@ut.afi