Uusi avoin kirja pohtii kansalaisosallistumista

Kansikuva Kansalaiset kaupunkia kehittämässäUudessa teoksessa Kansalaiset kaupunkia kehittämässä pohditaan neljäntoista artikkelin voimin, miten osallistumista ja osallisuutta olisi tänä päivänä mielekästä lähestyä. Artikkeleissa kysytään esimerkiksi, pitääkö ihmisiä osallistaa vai tulisiko osallisuutta pikemminkin mahdollistaa? Miten asukkaiden ja julkishallinnon välisen vuorovaikutuksen oletetaan rakentuvan? Miten sosiaalinen media on muuttanut osallistumisen luonnetta? Kenen tuottama tieto on merkityksellistä ja miksi? Missä kaupunkien tai yhdyskuntien kehittämisen päätökset lopulta tehdään ja keiden voimin? Entä mikä on kansalaisten rooli ja oikeus vaikuttaa asioihin päätöksenteon jälkeen?

Monitieteisessä teoksessa luodaan välineitä ymmärtää kansalaisosallistumisen ja kaupunkikehityksen monitahoista logiikkaa. Samalla tavoitteena on tieteiden välinen aktiivinen vuoropuhelu. Teos on jatkoa sen toimittajien, Pia Bäcklundin, Jouni Häklin ja Harry Schulmanin, aikaisemmalle samaa aihepiiriä käsittelevälle oppikirjalle Osalliset ja Osaajat (Gaudeamus 2002), ja se on tarkoitettu oppikirjaksi eri tieteenaloille sekä tietolähteeksi osallistumisen kysymysten kanssa työskenteleville ja kaupunkien kehittämisestä kiinnostuneille kansalaisille.

Lähtökohtana on, että kaupunkien kehittämisessä kohtaavat erilaiset tulkinnat hyvästä kaupungista sekä niistä tavoista, joilla kansalaiset voivat olla prosessissa aidosti mukana. Artikkeleissa lähestytään osallistumisen ja osallisuuden kysymyksiä hallinnon institutionaalisista rakenteista aina yksittäisen ihmisen kokemusmaailmaan saakka. Äänensä tuovat esille niin julkishallinnon toimijat, kolmannen ja neljännen sektorin aktivistit kuin erilaisissa yhteiskunnallisissa asemissa olevat asukkaatkin.

Tampere University Pressin kustantama teos on luettavissa TUP OA Books -kokoelmassa Tampereen yliopiston avoimessa TamPub-julkaisuarkistossa. Se tullaan julkaisemaan myös kansainvälisessä OAPEN Library-portaalissa.

Pia Bäcklund, Jouni Häkli & Harry Schulman (toim.): Kansalaiset kaupunkia kehittämässä. Tampere: Tampere University Press 2017

Lisätietoja:
Pia Bäcklund, pia.backlund@uta.fi , p. 050 3633 518
Jouni Häkli, jouni.hakli@uta.fi , p. 040 1973 664
Harry Schulman, harry.schulman@helsinki.fi , p. 050 559 6611

Lisätietoja Tampere University Pressin avoimesta julkaisemisesta:
Kati Mäki, p. 040 190 4267, kati.maki@uta.fi
Tampere University Press