Blogissa: Uusittu TamPub tuo tutkimusjulkaisut esiin

Tampereen yliopiston julkaisuarkisto TamPub tuo näkyville yliopiston avoimet julkaisut; opinnäytteet, rinnakkaistallenteet, sarjajulkaisut ja Tampere University Pressin kustantamat Open Access -kirjat. TamPubin kautta yliopiston julkaisut ovat avoimesti kaikkien saatavilla ympäri maailman.

Nyt TamPub toimii uudenlaisessa käyttöliittymässä. Uudessa versiossa TamPubin hakuominaisuudet ja erityisesti haun rajausmahdollisuudet lisääntyivät, ja julkaisuarkisto on aiempaa käyttäjäystävällisempi.

TamPubin etusivulla oleva hakulaatikko kohdistaa haun koko sisältöön, myös tallennettujen pdf-tiedostojen sisältöön. Muutaman vinkin avulla löydät julkaisut TamPubista näppärämmin ja helpommin.

Selaa TamPubia

TamPubin sisältöjä voi lähteä selaamaan heti etusivun Selaa TamPubia -valikon kautta. Valikosta löytyvät selausmahdollisuudet niin oppiaineille ja tutkinto-ohjelmille kuin nykyisille tiedekunnille ja entisille yksiköillekin. Myös yliopiston sarjajulkaisut löytyvät helposti selaamalla.

Selaa TamPubia -valikko

Tekijähaku

Tekijän mukaan kannattaa hakea kohdasta Selaa TamPubia – Tekijät. Tekijät-kohdasta avautuu hakulaatikko, johon voi kirjoittaa hakemansa tekijän nimen tai sen alkua muodossa Sukunimi, Etunimi.

Selaus tekijän mukaan TamPubissa

Nimekehaku

Haku teoksen nimellä toimii parhaiten laittamalla nimeke lainausmerkkeihin tai selaamalla nimekkeen mukaan kuten tekijähaussakin.

Haun rajaus tiettyyn kokoelmaan

Haun voi rajata tiettyyn kokoelmaan menemällä etusivulta ko. kokoelmaan, esim. Pro gradut, ja valitsemalla hakulaatikon alapuolelta kohdan Tämä kokoelma.

Haun rajaus tiettyyn kokoelmaan

Hakutulosten lajittelu

Haun jälkeen hakutulosjoukkoa voi lajitella esimerkiksi julkaisuajan mukaan hammasratas-kuvakkeen valikosta.

Hakutulosten lajittelu TamPubissa

Hakutulosten rajaaminen

Hakua voi rajata oikealla puolella näkyvien rajausvaihtoehtojen avulla, esimerkiksi oppiaineen mukaan kohdasta Oppiaineet ja tutkinto-ohjelmat. Listalla näkyvät suosituimmat oppiaineet hakutulosjoukon sisällä. Kohdasta …Katso lisää löytyy lisää oppiaineita ja tutkinto-ohjelmia.

Rajaus oppiaineen mukaan TamPubissa

Rajaukset näkyvät hakulaatikon alla TamPubissa

Valittu haun rajaus näkyy hakulaatikon alapuolella. Rajauksia voi poistaa klikkaamalla niiden vieressä olevaa rastia.

Vaihtoehtojen avulla voi tehdä useampiakin rajauksia hakuun. Uutuutena on esimerkiksi rajaus vain niihin aineistoihin, joista TamPubissa on saatavilla myös kokoteksti. Rajaus tehdään kohdasta Sisältötyyppi.

Rajaaminen kokoteksteihin TamPubissa

Hakutulosten viitelista

Hakutulosten viitelistalta saa pikaisen kuvan löytyneistä töistä. Viitelistalta näkyy jo esimerkiksi julkaisun nimeke, tekijä, julkaisutyyppi ja tieto siitä, onko julkaisusta TamPubissa saatavilla myös kokoteksti vai ainoastaan viitetiedot.

Hakutulosten viitelista TamPubissa

Hakutoiminnot TamPubissa toimivat nykyään vastaavasti kuin esimerkiksi kirjaston Andor-hakupalvelussa ja Tamcatissa. Hakua voi helposti rajata jälkikäteen. Lisäksi TamPubissa näytetään julkaisun viitteiden alapuolelle samankaltainen aineisto, jos sellaista löytyy. TamPubissa julkaistut työt löytyvät hyvin myös Internetin hakukoneiden avulla.

Teksti: Tietoasiantuntija Tanja Heikkilä