Blogissa: Tutkija, rinnakkaistallenna, se on entistä helpompaa

Rinnakkaistallentaminen kannattaa. Nyt kynnys rinnakkaistallentamiseen on tutkijalle entistäkin matalampi, sillä julkaisutietojen tarkastuksen yhteydessä selvitämme kirjastossa tutkimusartikkelin rinnakkaistallennusehdot.

Tarkistamme, onko mahdollista rinnakkaistallentaa artikkelin post print -versio, joka on tutkijan viimeinen oma versio artikkelista ennen kustantajan taittoa. Jos rinnakkaistallentaminen on sallittua, pyydämme tutkijaa lähettämään post print -versionsa, joka tallennetaan Tampereen yliopiston avoimeen julkaisuarkistoon TamPubiin.

Kirjasto hoitaa edelleen tutkijan puolesta Creative Commons -lisenssillä julkaistujen tutkimusartikkelien automaattisen rinnakkaistallentamisen.

Rinnakkaistallentaminen on avoimen julkaisemisen muoto, joka antaa tutkijalle mahdollisuuden julkaista artikkelinsa haluamallaan julkaisufoorumilla ja saattaa artikkeli myös avoimesti saataville. Suurin osa kustantajista sallii post print -version rinnakkaistallentamisen.

TamPubissa voit seurata myös artikkelisi näkyvyyttä sosiaalisessa mediassa.

Rinnakkaistallentaminen lisää saatavuuden kautta tutkimuksen vaikuttavuutta ja näkyvyyttä (katso esimerkiksi SPARC Europen lista artikkeleista). Tutkimusartikkelit saavat pysyvän verkko-osoitteen, jota voi hyödyntää mm. sosiaalisen median palveluissa.

Kirjasto pyytää post print -versioita vain vertaisarvioiduista tieteellisistä aikakauslehtiartikkeleista. Tutkija voi tarjota rinnakkaistallennettavaksi myös muita julkaisujaan lähettämällä pyynnön suoraan osoitteeseen oa@uta.fi.

Yliopiston rehtorin päätös (11.3.2016) sekä Tampereen yliopiston julkaisu- ja datapolitiikka (27.10.2016) edellyttävät tutkijoilta rinnakkaistallentamista.

Lisätietoja:
oa@uta.fi