Blogissa: Andor – Kirjautuminen peruspalvelutunnuksella etäkäytössä avaa e-aineistot

Vuoden vaihteessa kirjaston etäkäyttökirjautuminen muuttui. Entinen Nelli-kirjautuminen oli syksyn ajan edelleen Andorinkin takana, mutta koska Nelli poistui kokonaan, oli päivitettävä myös kirjautumistekniikka.

Uusi kirjautumissivu on aiheuttanut hämmennystä, kun tarjolla on nyt kaksi kirjautumismahdollisuutta, joista pitää valita. Andorissa yhdistyvät entinen Tamcat, jonne kirjauduttiin kirjastokortilla, ja Nelli, joka vaati peruspalvelutuunusta. Kummalla kirjautua nyt Andoriin?

Lisäksi vuodenvaihteen päivitys toi näkyviin oudon haka login -kirjautumislogon ja kehotuksen kirjautua ”yliopiston tunnuksilla”. Se tarkoitti peruspalvelutunnusta, mutta pelkkä yliopiston tunnus yhdessä haka login -logon kanssa tuntui monesta käyttäjästä niin oudolta, että varmuuden vuoksi kirjauduttiin kirjastokortilla. jolla ei sitten päässytkään e-aineistoihin.

Olemme nyt viilanneet kirjautumisikkunaa, joten toivomme, että kirjautuminen olisi jatkossa yksiselitteisempää. Parannusehdotuksia otamme mielellämme vastaan. Valitettavasti näkymän päivittämisessä on rajoituksensa, mutta teemme parhaamme.

Andor: kirjaston kokoelmatietokanta

Kun kirjaudut Andorin kirjaston kokoelmatietokantaan, pääset helpoimmin kirjaston aineistoihin ja e-kirjoihin. Kirjaudu ensin oikean yläkulman Kirjaudu sisään -linkistä. Ruudulle avautuu pop up -ikkuna, jossa kehotetaan valitsemaan kirjautumistapa. Valitse kirjautuminen peruspalvelutunnuksella, jolloin saat käyttöösi kaikki kirjaston hankkimat e-aineistot.

Kun olet kirjautunut, liitä kirjastokorttisi tiliisi, jolloin pääset peruspalvelutunnuksella kirjautumalla myös lainatietoihisi.

Andor-tietokanta

Jos haluat löytää ulkomaisia artikkeleita tai tehdä aihehakuja, kirjaudu Andor-tietokantaan. Sieltä pääsee myös e-kirjoihin, mutta joissain tapauksissa etäyhteydessä tunnistautumisketju katkeaa, joten varmin keino päästä e-kirjoihin on edellä kuvattu kirjautumistapa.

Etäyhteydessä Andor tunnistaa, jos et ole yliopiston alueella ja kehottaa yläpalkissaan kirjautumaan. Klikkaa palkkia, ja näet kirjautumissivun, joka on hiukan erilainen kuin kokoelmatietokannan pop up -näkymä.

Kirjaudu peruspalvelutunnuksella. Klikkauksen jälkeen avautuu varsinainen kirjautuminen.

Kirjautuminen kertoo palveluille, että kotikoneesi saa päästää kirjaston aineistoihin

Kirjautuminen tehdään vain kerran, ja kone on tunnistautuneena varsin kauan, jos et sulje selainta. Kirjautuminen peruspalvelutunnuksella on välttämätöntä etäyhteydessä, sillä e-aineistot on hankittu vain yliopiston opiskelijoiden ja henkilökunnan sekä TAYS:n henkilökunnan käyttöön. Vain yliopiston tunnuksella voidaan valvoa, että lisenssiehdot täyttyvät.

Jos selain aukaisee aina uusia välilehtiä, niin kirjautuminen ei välttämättä seuraa mukana uusiin välilehtiin. Ongelma ratkeaa useimmiten, kun suljet selaimen ja aloitat uudestaan Andorin kirjaston kokoelmatietokannasta.

Muistathan myös oikopolut eli Tietokannat ja E-lehdet löytyvät omista linkeistään kirjaston etusivulta. Siellä kysytään kertakirjautumista vasta siinä vaiheessa, kun siirryt kirjaston tietokannasta kustantajan sivulle.

Kuvallinen etäkirjautumisohje löytyy kokonaisuudessaan Andor-oppaasta. Ongelmatilanteisiin voi löytyä ratkaisu myös Andor-oppaan tunnetut virheet -välilehdeltä.

Katso myös:

Tietoasiantuntija Mervi Ahola