Blogissa: Puhuuko joku tutkimuksestasi selkäsi takana?

Kiinnostaako sinua tai oletko joskus joutunut tekemään selkoa siitä, missä kaikkialla tutkimuksesi näkyy? Kaveriesi  keskustelut kuulet kahvipöydässä tai näet Facebookissa, mutta puhuuko joku selkäsi takana?

Jäljitä keskustelut ja tutustu kirjaston uuteen Altmetric Explorer -palveluun. Tämän palvelun avulla voit tarkastella tutkimuksesi saamaa huomiota sosiaalisessa mediassa, lataus- eli käyttömääriä, suosituksia tai jakoja sekä tallennuksia esimerkiksi kirjanmerkkipalveluihin.

Maistuisiko donitsi?

Voit kaivaa verkkonäkyvyyttäsi esille esimerkiksi juuri Altmetric Explorer -palvelusta. Tämä altmetriikkapalvelu seuraa tutkimuksen näkyvyyttä sosiaalisessa mediassa ja muualla verkossa: paljonko tutkimusta (yksittäistä artikkelia, tutkijaa, lehteä tai aihetta) verkossa katsotaan, ladataan, suositellaan, arvioidaan tai siitä keskustellaan.

Voit hakea esimerkiksi aiheesta Brexit ja saada näkyville aiheen saaman kokonaishuomion. Suurimman huomion keräsi Naturessa ollut uutinen How scientists reacted to the Brexit. Haukkaamalla donitsia eli klikkauksella saat selville, mistä lähteistä artikkelin saama verkkohuomio on peräisin.

Keskustelun trendeille on olemassa oma työkalu. Sitä kauttaa selviää esimerkiksi, että tämän Brexit-artikkelin verkkohuomio keskittyi 20. kesäkuuta alkavalle viikolle. Verkkotapahtumat jatkuivat vielä seuraavalla viikolla, mutta sitten laskeutui verkkohiljaisuus.

Esimerkkidonitsi Brexit

Esimerkkiyhteenveto Brexit

Altmetric Explorer kertoo tutkimuksen saaman verkkohuomion lukuina. Mutta mitä ja mistä nämä luvut kertovat: 30 mainintaa Facebookissa, 1413 twiittausta ja 4 mainintaa blogeissa?  Määrällinen mittaaminen ei kerro koko totuutta. Sen sijaan kannattaa katsoa tarinaa lukujen takana ja pohtia siitä nousevia uusia kysymyksiä.

Lukujen takana oleva tarina voi kertoa esimerkiksi verkkohuomion trendeistä, keskustelijoista ja keskustelun kansainvälisyydestä. Lisäksi voit jäljittää:

• kiinnostavia keskusteluja
  • hengenheimolaisia
  • huomion keskipisteessä olevia tutkimuksia ja lehtiä

Altmeric Explorer ei välttämättä anna valmiita vastauksia. Usein syntyy lisäkysymyksiä, kuten miksi tutkimuksen ”pörssikurssit” heilahtelevät – mitä oikein tapahtui, kun keskustelu kuumeni, tai miksi keskustelu hiipui kokonaan. Näitä trendejä on katsottava osana laajempaa kontekstia.

Altmetric Explorer antaa mahdollisuuden laittaa oma tutkimus seurantaan. Saat hälytyksen sähköpostiisi, kun keskustelua käydään.

Opit lisää tutkimuksen altmetrisestä seurannasta, kun osallistut Tampereen yliopiston tutkijoille, opiskelijoille ja henkilökunnalle tarjottavaan webinaariin torstaina 26. tammikuuta.

University of Tampere Altmetric EFI training session 26.1.2017 12.00-13.00
Englanninkielisessä webinaarissa selvitetään altmetriikan perusteiden lisäksi sitä, miten Altmetric-palvelu seuraa tutkimuksen saamaa huomiota, esitellään palvelun käyttöä ja annetaan esimerkkejä altmetriikan tuottaman tiedon hyödyntämisestä käytännössä. Ilmoittaudu koulutukseen

Lisätietoa Altmetric Explorerista löydät kirjaston Tutkimuksen vaikuttavuus ja näkyvyys -oppaasta.

Tietoasiantuntijat Saila Huuskonen ja Merja Hyödynmaa