Blogissa: Virtuaalinen kirjasto on jo osa asiakkaan arkea

Neljännet Informaatiotutkimuksen päivät järjestettiin Tampereen yliopistolla marraskuun alussa. Päivien esityksiä kuultiin kahdeksassa eri työryhmässä, joiden teemoina olivat esimerkiksi tieteen vaikuttavuuden mittarit, tutkimusdatan hallinta ja kirjastojen tarjoamat palvelut verkossa. Nämä teemat liittyvät keskeisesti myös omaan työhömme Tampereen yliopiston kirjastossa.

Kirjastomme järjestämässä työryhmässä pohdittiin kirjaston virtuaalista läsnäoloa asiakkaan arjessa ja työssä. Ryhmän neljä puheenvuoroa lähestyivät virtuaalisuutta säädösten, suosittelujärjestelmien ja erilaisten e-aineistojen käytön näkökulmista.

Saavutettavuus ja suosittelusivut auttavat aineiston äärelle

Markus Rahkola ja Leila Virta

Markus Rahkola Valtiovarainministeriöstä teki selkoa Euroopan Unionin syksyllä voimaan tulleesta julkisen palvelun verkkopalveluiden saavutettavuusdirektiivistä, jonka tavoitteena on edistää yhdenvertaisuutta, ”luoda saavutettavuuden markkinat” ja parantaa digitaalisten palveluiden laatua.  Rahkola muistutti, että verkkopalveluiden pitää olla löydettäviä, ymmärrettäviä ja käytettäviä. Rahkolan mielestä kirjastot ovat olleet edelläkävijöitä digitaalisten palveluiden kehittämisessä ja kirjastojen kyky muuttua on ollut hyvä.

Tampereen kaupunginkirjaston websuunnittelija Leila Virta kuvasi esityksessään PIKI-verkkokirjaston asiakkaille suunnattujen suosittelusivun sisältöä ja tekemistä. Sivujen tarkoituksena on tuoda kirjaston kokoelmia esille monipuolisesti ja nostaa esille myös vanhempaa aineistoa. Asiakkaat ovat tyytyväisiä siihen, että samasta käyttöliittymästä löytyvät niin suositukset kuin itse aineistot. Suositusten tekijöinä on useampi työntekijä kirjaston henkilökunnasta, ja kirjastot myös jakavat sisältöjä keskenään. Leila Virta mainitsi ilahtuneena, että myös tapahtumajärjestäjät käyttävät kirjaston suosittelusivua kertoakseen tapahtumista.

Tutkimus tuottaa tietoa e-aineistojen käytöstä

Terttu Kortelainen ja Inés Matres

Terttu Kortelainen Oulun yliopistosta kertoi tuoreesta opiskelijoille suunnatusta kansainvälisestä e-aineistokyselystä, johon suomalaisilta opiskelijoilta saatiin lähes 700 vastausta. Tämän kyselyn perusteella painettu aineisto tuntuu pitävän pintansa. Opiskelijat lukivat erityisesti pitkiä tekstejä mieluummin painettuna kuin elektronisena. Tutkimukseen vastanneiden opiskelijoiden mielestä painettuun tekstiin oli helpompi keskittyä, kun taas e-aineistosta harhautuu sivuraiteille muille verkkosivuille.  Terttu Kortelainen arvioi, ettei kaikista e-aineistojen tarjoamista mahdollisuuksista vielä tiedetä tarpeeksi.

Helsingin yliopiston tutkija Inés Matres tiivisti yhteen Kansalliskirjaston digitoidun aineiston käyttäjäkyselyn tuloksia.  Niin tutkijat, opettajat, sukututkijat kuin monen muun alan harrastajat ovat löytäneet digikirjaston aineistot. Matresin tutkimus muistutti myös, että käyttäjien tarpeet vaihtelevat ja aineistoja käytetään eri tavoin: yhdelle riittää pikavierailu digikirjastoon, toinen taas selaa aineistoja useita tunteja kerrallaan. Nämä tulokset auttavat kehittämään palveluita asiakasryhmittäin.

Kotirintaman kuulumiset

Myös Tampereen yliopiston kirjasto liittyy asiakkaan arkeen virtuaalisesti. Kirjastomme virtuaalisen maailman uutuuksia on esimerkiksi Andor-hakupalvelu, joka tarjoaa reitin niin kirjoihin, lehtiin kuin tietokantoihin. Arvo-kirjastossa elektronisten kirjojen viime aikojen bestseller on ollut anatomian kuvasto Visible Body, joka on ladattavissa myös mobiililaitteille.

Teksti ja kuvat: tietoasiantuntijat Esa Hakala ja Saila Huuskonen

Be Sociable, Share!