Tartu tutkimusdataan – hyödynnä kirjaston apua

Tutkijoiden keräämä tutkimusdata on mitä moninaisinta. Se voi olla esimerkiksi haastatteluja, havainnointeja, kyselyitä, valokuvia, arkistoaineistoja, simulointeja tai fysiologisista mittauksista saatua dataa.  Tutkijoille aineistonkeruu ja sen analysointi tarkoittaa usein mittavaa työtä, jota tehdään näkyväksi esimerkiksi artikkelien menetelmäluvuissa.

Tutkimusdataan liittyy paljon muutakin kuin sen keruuta ja analyysia. Aineistoa on säilytettävä jossakin, ja sitä on ehkä jaettava toisten kanssa. Nykyisin myös rahoittajat, kuten Suomen Akatemia ja EU:n Horizon 2020 -ohjelma, ovat asettaneet vaateita aineistonhallinnalle ja datan jatkokäytölle. Lisäksi jotkut tiedelehdet, esimerkiksi PLoS ja Nature, ovat alkaneet vaatia tutkimusaineistojen avaamista. Myös kirjastossa perehdytään tutkimusdatan hallintaan liittyviin asioihin ja kehitetään siihen liittyviä palveluita.

Kirjaston uunituoreeseen Research data -oppaaseen on koottu keskeisiä asioita tutkimusdatan hallinnasta. Oppaasta löytyy tiivistä tietoa esimerkiksi aineistonhallintasuunnitelmista, tutkimusprojektin aikaisesta aineiston säilyttämisestä, organisoinnista ja aineiston arkistoinnista jatkokäyttöä varten. Oppaaseen on lisäksi koottu linkkejä lisätiedon lähteille ja Tampereen yliopiston tarjoamiin datapalveluihin.

DMPTuuli-työkalun tunnusKirjasto on ollut mukana kansallisessa, vuoden 2015 keväällä käynnistyneessä Tuuli-projektissa, jossa kehitetään käyttäjälähtöisesti työkalua aineistonhallintasuunnitelmien laadintaan. Pilottikäytössä oleva kaikille avoin DMPTuuli toimii www-selaimessa, ja sen avulla voi laatia yleisen tai rahoittajien  vaatimusten mukaisen aineistonhallintasuunnitelman. DMPTuulilla voi tehdä aineistonhallintasuunnitelman esimerkiksi käynnissä olevaan Tekesin Terveyshyödyistä uutta kansainvälistä liiketoimintaa -tutkimushakuun.   DMPTuulia on mahdollisuus hyödyntää myös Suomen Akatemian syksyn haussa. Kirjastosta saa opastusta DMPTuulin käyttöön. Ota yhteyttä osoitteeseen oa@uta.fi.

Tutkimusdataseminaari Kaupin kampuksella toukokuussa

Kirjaston ja Tietoarkiston järjestämä seminaari veti salin täyteen tutkimusdatan hallinnan kysymyksistä kiinnostuneita tutkijoita.

Toukokuun alussa kirjasto järjesti yhdessä Tietoarkiston kanssa Arvokas tutkimusaineisto -seminaarin. Kaupin kampuksella pidetyssä seminaarissa puhuttiin käytännönläheisesti tutkimusdatan elinkaaresta kuten aineiston keräämisestä, säilyttämisestä,  jatkokäytöstä ja aineistonhallinnan suunnittelusta.  Parhaillaan suunnittelussa on loppusyksyksi vastaavanlainen seminaari keskustakampukselle. Vinkkaa meille, millaisista asioista sinä haluaisit kuulla seminaarissa!

Teksti: Saila Huuskonen ja Tomi Toikko, tutkimuksen tietopalvelut
Kuva: Erja Kymäläinen

    Vastaa

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *