Avoimen tieteen asialla

Tieteen tutkimustulosten ja tutkimusaineistojen avoimuuden vaatimus nousee yhä vahvemmin esiin. Opetus- ja kulttuuriministeriön vuonna 2014 käynnistämä Avoin tiede ja tutkimus -hanke vie tutkimuksen avoimuutta eteenpäin. Hankkeen tavoitteena on tehdä Suomesta yksi johtavista maista tieteen ja tutkimuksen avoimuudessa vuoteen 2017 mennessä.

Tampereen yliopisto haluaa tieteen avoimeksi

Tampereen yliopistossa on viime kuukausina otettu useampi askel tieteen avoimuuden edistämiseksi.

Yliopiston uudessa strategiassa vuosille 2016-2020 tuetaan avoimuutta: ”Yliopisto arvostaa avointa ja vapaata tutkimusta ja edistää tutkijoidensa edellytyksiä sen toteuttamiseksi”. Strategian toimeenpano-ohjelmassa asia tuodaan esiin konkreettisemmin: ”Yliopisto tukee ja lisää Open Access -julkaisemista ja tutkimusdatan avoimuutta”.

Tampereen yliopistoon on juuri asetettu Avoin tiede -työryhmä ajalle 2.3.2016 – 31.12.2017. Työryhmän ensimmäisenä tehtävänä on selvittää tutkimusdatan avoimuuden periaatteet. Ryhmä toimii myös avoimuutta koskevan keskustelun foorumina sekä apuna avoimuuden ohjeiden ja päätösten valmistelussa.

Tampereen yliopiston rehtori edellyttää tuoreella päätöksellään (11.3.2016), että tutkijat tallentavat tutkimusartikkelien rinnakkaiskopiot Tampereen yliopiston avoimeen julkaisuarkistoon TamPubiin aina, kun se kustantajan julkaisuluvan mukaan on mahdollista. Kustantajan julkaisuluvan voi tarkistaa Sherpa/Romeo -palvelusta. Useimmiten sallitaan artikkelin post print -version rinnakkaistallentaminen.

Julkaisujen avoimuus nousee esiin myös julkaisutietojen keruussa. Tampereen yliopiston tutkijoiden julkaisut tallennetaan yliopiston SoleCRIS-tutkimustietojärjestelmään. Vuodesta 2016 alkaen julkaisuista kerätään tieto siitä, onko julkaisu ilmestynyt avoimesti, sekä siitä, onko julkaisu rinnakkaistallennettu organisaatio- tai tieteenalakohtaiseen julkaisuarkistoon.

Kirjasto vahvistaa tukeaan tutkijoille

Tampereen yliopiston kirjasto tarjoaa tutkijoille tukea rinnakkaistallentamiseen. Rinnakkaistallentaminen on tutkijalle vaivaton ja maksuton tie saada oma tutkimusjulkaisu avoimesti saataville.

Open Access Cafe 19.10.2015 Linnassa

Kirjasto neuvoo avoimessa julkaisemisessa. Open Access Cafe oli ensi kerran avoinna tutkijoille viime syksynä. Nyt Cafe palvelee 6.4. ja 13.4.

Kirjasto selvittää rinnakkaistallennusluvat tutkijoiden puolesta. Tutkijan tarvitsee vain lähettää rinnakkaistallennettavan julkaisun tiedot kirjastoon, ja kirjasto hoitaa loput. Julkaisun tiedot voi lähettää joko e-lomakkeella tai suoraan sähköpostitse osoitteeseen oa@uta.fi. E-lomakkeen tai sähköpostin liitteeksi kannattaa liittää julkaisun post print -versio, sillä sen rinnakkaistallentaminen on yleisimmin sallittua.

Tänä vuonna kirjasto on alkanut rinnakkaistallentaa tutkijoiden puolesta Creative Commons -lisenssillä julkaistuja tutkimusartikkeleita. Creative Commons -lisenssillä on mahdollista määrittää ehdot artikkelin levittämiseen, kopioimiseen, näyttämiseen ja esittämiseen. CC-lisenssit tarjoavat myös suojaa ja vapautta tekijänoikeuksiin.

Kirjasto aloittaa tänä keväänä myös SoleCRISiin vietyjen aikakauslehtiartikkelien rinnakkaistallennuslupien aktiivisemman selvittämisen. Kirjaston asiantuntijat selvittävät artikkelien julkaisuluvat etukäteen ja pyytävät sitten tutkijoita lähettämään artikkelin oikean version (useimmiten post print) kirjastoon. Artikkelin lähettäminen on siis ainoa asia, mitä tutkijan sen rinnakkaistallentamisen tarvitsee tehdä.

Avoimuuden pitkä perinne Tampereen yliopistossa

Tampereen yliopiston avoimeen julkaisuarkistoon TamPubiin on kerätty yliopiston avoimia julkaisuja vuodesta 1999 lähtien. Väitöskirjojen avoin julkaiseminen alkoi vuonna 1999 ja muiden opinnäytetöiden vuonna 2000. Tutkimusjulkaisujen rinnakkaistallentaminen TamPubiin aloitettiin vuonna 2010.

TamPubissa julkaistaan myös Tampere University Pressin Open Access -kirjat. Tampere University Press (TUP) on vuoden 2016 alusta profiloitunut vertaisarvioiduksi Open Access -julkaisukanavaksi. TUP:n Open Access -kirjat julkaistaan myös kansainvälisessä OAPEN Library -portaalissa, jonka kautta kirjoille saadaan lisää kansainvälistä näkyvyyttä.

Tule kysymään avoimesta tieteestä!

Avoimen tieteen huhtikuu kirjastossaHuhtikuu on Tampereen yliopistossa Avoimen tieteen huhtikuu. Kirjasto järjestää Open Access Cafen 6.4. Kaupin kampuksella Arvo-kirjastossa ja 13.4. Linnassa. Kahvilan henkilökunta on kirjaston avoimen julkaisemisen asiantuntijoita, jotka vastaavat kaikkiin avoimeen tieteeseen liittyviin kysymyksiin. Lisäksi avoimen tieteen kysymyksiin vastataan kirjaston chatissa tiistaina 19.4. klo 12-16.

Teksti: Tietoasiantuntijat Tanja Heikkilä ja Sari Leppänen
Kuva: Outi Viitasalo