LibraryThing on palvelu kotikirjastonhoitajille

Uutuuksia kirjaston etusivullaKirjaston verkkosivuilta löytyy niin pääkirjaston, Humanikan kuin Tertionkin uutuuskirjoja kansikuvineen. Palvelu tulee LibraryThing-sivustolta, jota muutkin kirjastot hyödyntävät.

LibraryThing on kuitenkin suunnattu pääasiassa yksityisten ihmisten iloksi. Vaikka sivusto näyttää siltä kuin sitä ei olisi päivitetty vuoden 1999 jälkeen, siitä on pikkuhiljaa kehittynyt yksi suosituimpia ja ominaisuuksiltaan laajimpia kirjanystävien sosiaalisia sivustoja. Se toimii lisäksi selvällä suomen kielellä. Sivusto palvelee myös innokkaita kotikirjastonhoitajia, jotka haluavat laittaa ylös ja kevyesti luetteloida omien kirjahyllyjensä sisällön. Käytöltään ja ulkonäöltään LibraryThing kyllä päihittää vanhan kunnon Excelin kotikirjaston luetteloinnissa.

Kun kirjan lisää sivustolla omaan ”hyllyynsä”, sitä koskevat tiedot voi etsiä ja poimia eri lähteistä. Käytössä ovat mm. Amazon ja Kongressin kirjasto, sekä kotimaista tietokannoista mm. Helmet ja Mandis (löytyy Nellin kautta).

Omat kirjat hyllyyn

Omaan LT-kirjastoon voi järjestää hakusanoja tai erillisiä hyllyjä aiheiden mukaan. Omilla hyllyillään voivat sijaita esim. tietokirjat, runot, sarjakuvat, kuvataide, vuonna 2013 ostetut kirjat, vuoden 2014 luetut kirjat, jne. Kirjojen kansikuvat sivusto noutaa automaattisesti mm. Amazonista, ja juuri kansien tuoma värikkyys on osa kokoelmien selaamisen viehätystä. Mikäli jonkin harvinaisemman kirjan kantta ei palvelusta löydy, sen voi skannata ja ladata sivustolle käyttöön.

LibraryThing

Ensimmäiset 200 kirjaa käyttäjä saa lisätä kokoelmaansa ilmaiseksi. Koukuttavan alkutarjouksen jälkeen käyttäjätili on päivitettävä maksulliseksi, mikäli haluaa mahduttaa kokoelmaansa enemmän kirjoja. Kuitenkin myös ilmaiskäytöllä sivusto tarjoaa riittävästi mielenkiintoista sisältöä.

Mitä Juice ja Warhol lukivat?

LibraryThingin tarjoaa kirjanystävälle kutkuttavia pikku ominaisuuksia. Jos pidät jostain kirjasta, Suggester-palvelu ehdottaa vastaavanlaisia kirjoja. UnSuggester taas kertoo, mitä kirjoja haluat todennäköisesti välttää. Näiden tietojen takana ovat kuitenkin muiden käyttäjien antamat vertailevat arviot, joten aivan tieteellisiksi tuloksia ei kannata mieltää.

I See Dead People’s Books -ryhmä on koonnut saatavilla olevia tietoja edesmenneiden merkkihenkilöiden ja julkkisten kotikirjastoista. Ryhmä laajentui myöhemmin viralliseksi osaksi LibraryThingia, ja sivuston Legacy Libraries -osiosta pääseekin kurkistamaan mm. Andy Warholin, Franz Kafkan, Jack Kerouacin, Markiisi de Saden ja Juice Leskisen dokumentoituun kotikirjastoon. Mielenkiintoista!

Keskustele kirjoista!

Sivusto on kasvanut vuosi vuodelta sekä sisällöltään, ominaisuuksiltaan että käyttäjämäärältään. Tätä kirjoittaessa jäseniä oli 1 863 372 kappaletta, luetteloituja kirjoja yli 90 miljoonaa ja kirja-arvosteluja yli kaksi miljoonaa.

LibraryThingin suosion perimmäinen syy taitaa löytyä sosiaalisen median idean onnistuneesta soveltamisesta käytäntöön. Koko sivuston tarkoitus ja viehätys on kirjoissa ja niistä pitävissä ihmisissä. Kirjoja voi mm. arvostella ja suositella, niistä voi keskustella muiden kanssa, liittyä eri aihealueiden ryhmiin, etsiä samalla alueella asuvia palvelun käyttäjiä sekä henkilöitä, joilla on samanhenkinen kirjasto. Muiden käyttäjien kotikirjastoja voi myös lisätä suosikeikseen, jolloin niihin hankittuja ”uutuuksia” on mahdollista seurata. Juuri sosiaalisuus erottaa LibraryThingin pelkästä kirjaston aineistoluettelosta ja tekee siitä laajan nettikirjakerhon.

Teksti: Janne Järvinen, kirjastosihteeri, pääkirjaston hankintaosasto

    Vastaa

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *