Vaikutitko tietämättäsi e-kirjan ostoon?

Jos olet viime kuukausina käyttänyt aktiivisesti Ebscon e-kirjoja, olet ehkä tietämättäsi toiminut kirjan ostopäätöksen tekijänä. Kirjastolla on ollut noin puolen vuoden ajan käytössä uusi e-kirjojen hankintamalli PDA eli patron-driven-acquisition.

Mikä on PDA?

PDA on asiakaslähtöinen hankintamalli, jossa asiakkaiden käytettävissä on kirjastoluettelossa ja e-kirjapalvelussa kirjoja, joita kirjasto ei ole ostanut mutta joita asiakkaat voivat lukea. Kun kirjaa on käytetty tiettyjen kriteerien mukaan, se ostautuu automaattisesti. Asiakas ei ostautumista huomaa. Automaattisiin ostoihin kirjasto on budjetoinut tietyn summan e-kirjavälittäjän tilausjärjestelmään.

PDA-hankintamallin käyttöönotto on mahdollista useissa e-kirjapalveluissa. Tampereen yliopiston kirjasto päätyi kokeilemaan Ebscon palvelua. Tarjolle valittiin suhteellisen uusia e-kirjoja (2010-) useilta yliopiston tieteenaloilta sekä joitakin kurssikirjoja. Kaiken kaikkiaan PDA-kirjoja on ollut tarjolla lähes 600 kpl. Kirjat ovat olleet käytettävissä sekä oman Tamcat-tietokantamme että Ebscon e-kirjapalvelun kautta. Kirja on ostautunut kirjaston omaksi, jos sitä on käytetty yli 10 minuuttia, kirjaa on selailtu yli 10 sivua tai kirjan sivuja on tulostettu, kopioitu tai lähetetty sähköpostiin.

Ebscon e-kirjapalvelu

Ebscon e-kirjat löytyvät niin palvelun etusivulta kuin kirjaston Tamcat-tietokannasta

Millaisia kokemuksia PDA:sta?

Asiakkaille PDA-kirjoja ei ole mainostettu, koska halusimme, että vain ne kirjat ostautuvat, joille on ollut todellista tarvetta. Ja ostautumista on tapahtunut ilman mainostustakin – yleensä noin 1-8 kirjan viikkovauhdilla! Tähän mennessä automaattisia kirjaostoja on kertynyt 74 kpl.  PDA-ostoihin varattu raha ehti jo kertaalleen loppuakin, mutta hyvien kokemusten kannustamana päädyimme lisäämään sitä.  Ostautuneiden kirjojen aihealueet edustavat ilahduttavan laajaa skaalaa – kasautumista jonkun tietyn asiakkaan tarpeisiin tai tiettyyn tieteenalaan ei näytä olevan.

Ulkoistetaanko kirjavalinta PDA-hankintamallissa asiakkaille? Kyllä – mutta kirjasto tekee esivalintaa siten, että tarjolla olisi mahdollisimman laadukkaita kirjoja yliopiston tärkeimmiltä tieteenaloilta. PDA-kokoelman luominen ja ylläpitäminen, PDA-kirjojen Tamcatiin tallentaminen ja PDA-raporttien ja -budjetin seuraaminen työllistävät meitä kirjaston hankinta- ja tietokantaihmisiä.

Entä jatko?

Asiakkaat ovat parhaita aineistonvalitsijoita. Tämän osoitti pienimuotoinen selvityksemmekin vuonna 2012. Asiakkaiden ehdottamia kirjoja käytetään enemmän kuin kirjaston henkilökunnan valitsemia kirjoja.

Vuoden vaihtuessa uudet aineistorahat ovat käytössä, ja tarkoitus olisi budjetoida osa niistä myös PDA-hankintamalliin. Voit siis edelleen olla tietämättäsi vaikuttamassa tarpeellisten e-kirjojen hankintaan. Ja tietysti otamme mielellämme vastaan hankintaehdotuksia niin e- kuin p-kirjoistakin myös perinteiseen tyyliin hankintaehdotuslomakkeella.

Soile Kolehmainen, pääkirjaston hankintaosasto

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>