”Mikä tämä Silvennoisen teos on…” – Tieteenalan asiantuntija katsoo kokoelmaa toisin silmin

Kirjasto evaluoi kokoelmiaan tieteenala kerrallaan. Järjestelmällinen evaluointi alkoi v. 2006 ja tähän mennessä on ehditty kartoittaa ja arvioida yli 20 aiheenmukaista kokoelmaa. Evaluointi kohdistuu sekä tieteenalan painettuun että e-aineistoon, niin kirjoihin kuin aikakauslehtiin. Jokaisesta arvioitavasta kokoelmasta selvitetään volyymi ja käyttö, lisäksi tehdään konkreettista ”hyllytarkastelua”, havainnoidaan minkälaista aineistoa aihepiirin hyllyistä löytyy.

Viime vuosina kokoelmien evaluoinnin tuottamat tiedot on haluttu jakaa myös tieteenalan asiantuntijoiden kanssa ja heidät on kutsuttu vierailulle kirjastoon. Tapaamisissa vaihdetaan tietoja puolin ja toisin, lehtorit ja professorit kuulevat faktoja kyseisen tieteenalan kokoelman nykytilasta ja kirjasto puolestaan saa arvokasta asiantuntijapalautetta. Tapaamisten tavoitteena on, paitsi tutustua oppiaineen edustajiin, kehittää ko. tieteenalan kokoelmaa vastamaan paremmin oppiaineen tarpeita. Usein päädytään myös yhdessä kirjahyllyille, joista tieteenalan asiantuntijat saattavat tehdä mielenkiintoisia löytöjä. Esimerkiksi tiedotustutkimuksen kokoelman esittelyn yhteydessä kirjahyllystä ”bongattiin” Martti Silvennoisen Keveitä äänikuvia -moniste vuodelta 1969.

Teos edustaa radiojournalismin historiaa, mutta sen osaa kertoa vain asiantuntija. Kirjastonhoitajalle monisteet näyttivät hyvin vaatimattomilta ja vähemmän kiinnostavilta. Luonnollisesti kirjakokoelmia ei voida arvioida kirja kirjalta, vaan esimerkiksi karsintaa on useimmiten tehtävä yhtenäisillä ja johdonmukaisilla kriteereillä. Tieteenalan asiantuntijoiden innostuneet kommentit ja selkeä kiinnostus tiettyjä kirjoja kohtaan kertoivat siitä, että tiedotustutkimuksen painettujen kirjojen kokoelmamme on edustava ja monipuolinen: kokoelma sisältää hyödyllisiä ja kiinnostavia kirjoja.

Hannele Nurminen & Merja Hyödynmaa

    Vastaa

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *