Tampereen yliopiston Ura- ja rekrytointipalvelujen teettämistä sijoittumis-seurantakyselyistä on koottu tietoja mm. siitä, kuinka paljon yliopisto-opiskelu on kehittänyt erilaisia työelämässä hyödyllisiä tieto- ja taitoalueita. Vastaajien arviot esitetään koulutusalakohtaisesti ja koskevat vuosina 2002-2008 Tampereen yliopistosta valmistuneiden arvioita.

Eniten yliopisto on kaikkien yhdentoista koulutusalan kohdalla kyselyn mukaan kehittänyt omaan alaan liittyvää teoreettista osaamista. Kuitenkin tiedonhankintataidot sijoittuvat kolmen koulutusalan listauksessa toiselle, kuuden koulutusalan kohdalla kolmannelle sijalle, sekä kerran neljännelle ja viidennelle sijalle. Kyselyssä oli yhteensä 14 työelämässä hyödyllistä tieto- ja taitoaluetta, joiden joukosta tiedonhankintataidot nousivat tärkeänä esiin opiskelijoiden omissa arvioissa (ks. esim. yhteiskuntatieteellinen koulutusala).

Tiedonhankinnan opetusta Pääkirjaston opetusluokassa.

Vaikuttaisikin siltä, että kirjasto on huolehtinut osaltaan siitä, että valmistuessaan yliopiston opiskelijoilla on hyvän informaatiolukutaidon vaatimat tiedonhankintataidot. Tätä pidettiin tärkeänä opetusministeriön Koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelmassa 2003-2008. Informaatiolukutaidon kytkeminen yliopisto-opiskelun eri muotoihin ja prosesseihin mainitaan nykyisin kirjaston strategisissa päämäärissä vuosille 2010-2015. Kirjaston tiedonhankintataitojen koulutuksen tavoitteena on olla mukana yhteistyössä opetus- ja opiskelumenetelmien kehittämisessä Tampereen yliopistossa.

Johanna Tevaniemi ja Janika Asplund

Be Sociable, Share!

1 thought on “Tiedonhankintataidot kehittyvät yliopisto-opiskelussa ja niistä on hyötyä työelämässä

1. Päivitysilmoitus: Tiedonhankintataitojen merkitys korostuu työelämässä | Suomen yliopistokirjastojen neuvoston blogi