Yliopiston avoin data hyötykäyttöön

Tampereen yliopisto avasi dataansa keväällä 2017. Avoin data on trendinä vahvassa nosteessa, vaikka kaupallisen soveltamisen taso onkin vielä lapsenkengissä. Ensimmäinen askel on kuitenkin saada dataa avattua. Monet yliopistomme järjestelmät ovat ajalta jolloin sekä koodi että data oli suljettua, joten keväinen datan avaaminen toi tähän muutosta. Omalla tavallaan lukujärjestysdatan avaaminen antaa konkreettisimman hyödyn. Opetusohjelmien sivut eivät ole tarjonneet mahdollisuutta kovin kummoiseen mobiilikäyttöön saati integroidu ihmisten omiin kalenteripalveluihin.

Tähän ongelmaan saatiin nyt ensimmäinen ratkaisu, kun Antti Pitkänen julkaisi työkalun, jonka avulla opetusohjelman sivun voi kääntää kalenterimerkintämuotoon. Työkalu on julkaistu myös avoimena lähdekoodina, joten jatkokehitykseen voi osallistua kuka vain. Avoimen lähdekoodin ideahan on, ettei kukaan omista koodia ja kiellä sen käyttöä, vaan käyttö on vapaata (lisenssi voi vaatia nimen mainitsemista yms.) Ehkä sinulla on kehitysideoita ja taitoa parantaa ohjelmaa? Ei muuta kuin pull requestit laulamaan!

Tämä on hyvää alkua tulevalle datan avaamiselle Tampere3:ssa ja luo positiivista kuvaa Tampereesta avoimena yhteisönä. Long live the spirit of openness!

Be Sociable, Share!