Lähdeviitteiden hallinta

Tieteellisen tekstin tuottamiseen kuuluu erittäin läheisesti lähteiden käyttö. Tai oikeastaan ilman lähdeviittauksia ei ole olemassa tieteellistä tekstiä, on vain tekstiä. Vaikka kandin tai lyhyen tutkimusesseen pystyykin kirjoittamaan ilman erillistä lähdeviitteiden hallintaohjelmaa, tulee kyseisille ohjelmistoille tarvetta viimeistään väitöskirjan kanssa painiessa. Tietotekniikka onneksi helpottaa asiaa kummasti.

Lähdeviitteidenhallintaohjelma hallitsee siis kaikki dokumentissa olevat lähdeviittaukset ja luo automaattisesti lähdeluettelon niiden pohjalta. Samoin, jos vaikka dokkarissa oleva viittaustyyli täytyy vaihtaa numeroviittauksesta nimi-vuosi-viittaukseen, onnistuu tämä lähdeviitteidenhallintaohjelmassa parilla klikkauksella.

Lähdeviitteidenhallintaohjelma onkin tutkijan parhaita kavereita. Ohjelmia on tietysti olemassa kymmeniä enemmän tai vähemmän erilaisia. Vanhimmat ovat 80-luvun alusta, mutta suurin osa syntynyt tällä vuosituhannella sovellusten siirtyessä pilvipalveluiksi. Äkkiseltään tulee mieleen kolme paljon käytettyä ohjelmaa: EndNote, RefWorks ja Zotero. Kaksi ensimmäistä ovat maksullisia ja suljettua koodia, mutta Zotero on ilmainen avoimen lähdekoodin tuote, jota kehitetään George Masonin yliopistossa Yhdysvalloissa. Mikäli RefWorks kiinnostaa enemmän, siitä löytyy tietoa mm. yliopiston kirjaston sivuilta.

Zoteron hyviä puolia ovat laaja tuki eri kirjoitusohjelmille (LibreOffice Writer, MS Word, NeoOffice ja integroituminen onnistuu myös esimerkiksi Overleafiin tai LyXiin), käyttöjärjestelmille (Windows, Linux, Mac ja Androidille sekä iOS:lle löytyy myös kolmannen osapuolen sovellukset) ja viittaustyyleille (kirjastossa on lähes 9000 erilaista viittaustyyliä ja lisää voi tietysti tehdä itse). Zoteron asennus ei myöskään vaadi mitään admin-oikeuksia, vaan sen voi asentaa vapaasti ylläpidettyynkin koneeseen.

Eli jos olet vielä tilanteessa, jossa lähdeviitteiden hallinta ei ole reilassa, nyt on aika laittaa hommat toimimaan! 🙂 Alla vielä video Zoteron toiminnasta.

Erno Vanhala

Be Sociable, Share!