Datan turvallisesta tuhoamisesta

Kerroin viimeksi taikatempuista, joilla joskus voidaan pelastaa tiedostoja hajonneelta levyltä. Asialla on tietysti toinen puolensa: voidaan palauttaa tiedostoja, jotka tuhosit tarkoituksellisesti.

Perinteinen kiintolevy ei ole koskaan tyhjä, vaan täynnä merkkejä. Ei ole olemassa käskyä ”tyhjennä levyltä lohko numero 37”, vaan kone voi käskeä esimerkiksi ”kirjoita lohkoon 37 merkit abababab…”. Tiedoston näennäinen tuhoaminen tarkoittaa ainoastaan sisällysluettelon muokkaamista: ”lohkossa 37 on tiedosto lääkärintodistus.pdf” muutetaan muotoon ”lohko 37 on vapaa”. Itse tieto jää luettavaksi.

Tiedoston päälle kirjoittaminen ei yleensä auta. Koneen toimiessa ohjelmat tallentavat väliaikaisia kopioita käsiteltävästä tiedostosta, ja tuhoavat niitä; ja ”tuhoaminen” ei tässäkään tarkoita kirjaimellista tuhoamista. Nämä väliaikaisten tiedostojen jäänteetkin voidaan usein palauttaa. Kiintolevyn formatointi ei auta, koska se vastaa sisällysluettelon nollaamista.

Laitteen hajoaminen ei aina estä tiedostojen pelastamista. Kollegani Harri Laitinen tinasi hajonneen USB-muistitikun kuntoon viimeksi maaliskuussa.

Turvalliset tavat tuhota levyn tiedostot ovat kirjoittaa koko levyn pinta täyteen nollaa, tai fyysisesti rikkoa laite. Käyttäjänä sinun ei tarvitse osata tätä: riittää, että ilmoitat tietohallinnolle kun jokin laite poistuu käytöstä ja sen sisältämä tieto halutaan tuhota.

Tämä koskee paitsi tietokoneita, myös esimerkiksi puhelimia ja USB-tikkuja. Näin keväisin siivouspäivinä se koskee myös levykkeitä, ainakin kokeneemmilla työntekijöillä.

* * *

Uudemmassa kiintolevytyypissä, SSD-levyissä, on erillinen nollauskomento. Toisaalta olennaista muutosta tämä ei tuo, sillä edelleenkään ei voi tietää mitä kaikkea levystä pitäisi nollata.

Jori Mäntysalo

Be Sociable, Share!