Meteoriitin kestävää tallennusta

Oletko koonnut miljoonan palan palapeliä, jossa kaikki palat ovat neliöitä? Minä olen.

Tällainen palapeli on osittain hajonnut kiintolevy. Kun kannettava tippuu pöydältä tai käyttöjärjestelmä saa pahan hikan, voi koneen levyltä hajota sisällysluettelo. Joskus taikatempuilla onnistutaan silti pelastamaan tiedostot, ainakin jos konetta ei ole onnettomuuden jälkeen käytetty. Tulipalo ja varkaus luonnollisesti tuhoavat kaiken.

Verkkolevyjemme tiedostot on peilattu, eli käytännössä jokainen bitti kirjoitetaan ainakin kahdelle levylle. Nämä kaksi levyä eivät ole samassa koneessa, eivät edes samassa talossa. Kun tallennat tiedoston K: -asemalle, se kopioituu alle sekunnissa kahteen rakennukseen. Kun tallennat tiedoston C: -asemalle, se on alttiina maanjäristykselle, kaksivuotiaalle siskonpojallesi ja muille katastrofeille.

Verkkolevyjemme data kestää meteoriitin iskun. Ei kovin isoa tosin, mutta pienen meteoriitin nyt kuitenkin.

Lisäksi levymme varmuuskopioidaan säännöllisesti. Jos tuhoat tiedoston vahingossa, me voimme palauttaa sen. Tai, itse asiassa, voit itsekin palauttaa sen vanhoista versioista. Varmuuskopioita on tallessa parin kuukauden ajalta ainakin joka yöltä.

Toki tällä on hintansa. Jos tilantarpeesi on kovin suuri, voit ostaa luotettavaa kohtuuhintaista lisätilaa tietohallinnolta, tai sitten halvalla ulkoisen kiintolevyn. Muista se siskonpoika kun mietit kumman teet.

* * *

Jotakuta voi kiinnostaa millaisia taikatemppuja teemme, kun levy on hajonnut. Kerron niistä yhden.

Jokainen Wordpad-ohjelmalla tehty tiedosto alkaa {\rtf, ja siinä vaikkapa värimääritys alkaa {\colortbl ja loppuu }. Tiedostossa on aina yhtä monta {– ja }-merkkiä. Jos luetaan suoraan levyn pintaa, ja jos tiedosto sattuu olemaan yhtenä pötkönä levyllä, etsitään ensin tuo alkutunniste {\rtf ja lähdetään sitten laskemaan lokinsiipisulkeita.

Jos tiedosto on levyllä useampana palasena — no, sitten meillä on se miljoonan palan palapeli.

Jori Mäntysalo

Be Sociable, Share!