Avoimen datan palvelu avattu

Open data, kotimaisittain avoin data, on avoimesti lisensoitua raakatietoa – dataa. Hype termin ympärillä on saavuttanu viime vuosina jo pienoisen kuplan aseman, mutta taustalla on kuitenkin fiksuja ajatuksia.

Avoin data pyörii samoissa karkeloissa avoimen lähdekoodin ja avoimen – open access – tutkimuksen kanssa. Avoin data on osana yhteiskunnallista muutosta, jossa verovaroin tuotettua geneeristä dataa on lähdetty avaamaa julkisesti saataville. Hiljalleen myös yksityinen sektori on tullut perässä. Trendi on hyvin samanlainen kuin avoimen lähdekoodin nousussa. Ensin epäillään ja lopulta ei voida olla ilman.

Avoimen datan kärkimaita ovat Yhdysvallat ja Iso-Britannia, mutta Suomi ei ole mikään peränpitäjä, vaan esimerkiksi paikkatietoikkuna tarjoaa avointa karttadataa vaikka kuinka paljon. Vastaavasti avoimien rajapintojen läpi dataa käsittelevät myös vaikkapa pna.fi tai busse.fi.

Tampereen yliopisto haluaa olla mukana avoimuuden esilletuonnissa ja tietohallinto tarjoaa nyt opendata.uta.fi-palvelun, josta saa käsiinsä yliopiston jakamaa dataa. Tavoite on kannustaa innokkaita koodareita ottamaan yliopiston tarjoamaa dataa käsittelyyn ja kehittämään sen pohjalta uusia palveluita.

Nyt olemme vasta julkistaneet palvelun ja kaikki kehitysehdotukset ovat tervetulleita. Esimerkiksi, olemme kiinnostuneita, millaista dataa kaivattaisiin kaikkein eniten tarjolle.
Happy hacking!

Be Sociable, Share!