Pelon horisontti – Akateemisia faabeleita, 29.3-12.5.2016.

Yliopistonlehtorit Juha Merta ja Jouko Pullinen

Akateemisia Faabeleita

Kreikkalaisen Aisopoksen faabelien taustalla oleva elämänkokemus heijastuu niissä eräänlaisena pessimistisenä elämänviisautena, maan hiljaisten käytännönfilosofiana. Harvoin niissä kiitetään rakentavia hyveitä, kuten ahkeruus tai rehellisyys. Pienten täytyy selvitä maailmassa joustavuudella ja oveluudella. Me haluamme esittää totuuksia nimenomaan sorrettujen ja väheksyttyjen äänellä. Haluamme faabeleissamme nauraa enemmänkin itsellemme kuin muille.

Työskentelemme kuvataiteilijoina ja tämän lisäksi yliopistonlehtoreina Tampereen yliopistossa. Elämä yliopistossa on jatkuvaa epävarmuutta, aseman säilyttämiseen liittyvää kilvoittelua. Aineistoa akateemisiin faabeleihin on vuosien varrella kertynyt runsaasti. Olemme työstäneet aineistoamme kuvallisesti ja esittelimme dialogissa syntyneet käsitteelliset taideteoksemme helmikuussa 2016 Berliinissä. Nyt teokset ovat nähtävillä Edusta Galleriassa.

Dialogi tarkoittaa meille yhteistä ideointia, toteuttamista ja arviointia siitä, milloin teos on valmis. Työskentelyä saman pöydän ääressä, toinen kätenä, toinen silmänä. Dialogi rakentuu toisen tahdikkaalle kohtaamiselle, kunnioittamiselle. Joskus joutuu myös jättämään oman ajatuksen odottamaan, viipyilemään mielessä tai työpöydällä. Haluamme yhdistää kahden kuvataiteilijan, taidemaalarin ja taidegraafikon vahvuudet ja heikkoudet.