Praxis et theoria 21.4-12.6.2015

20150420_115538754_iosNäyttelyssä esitellään Tampereen yliopiston normaalikoulussa luokilla 1-6 toteutettuja projekteja. Projektit on toteutettu luokanopettajaopiskelijoiden laaja-alaistavan harjoittelun (10 op) aikana talvella 2015.

Laaja-alaistava harjoittelu on teoriaan perustuva opetuksen kehittämisharjoittelu. Jakson aikana pyritään saamaan kokonaiskuva opettajan työstä. Opiskelija on läsnä mahdollisimman paljon koulun arjessa ja tutustuu ammattiin liittyviin yhteistyömuotoihin. Opetuksessa painottuu eheyttäminen, integrointi ja projektikeskeisyys. Harjoittelussa pyritään myös hyödyntämään koulun ulkopuolista asiantuntemusta ja oppimisympäristöjä. Harjoittelun ohjauksesta vastaavat normaalikoulun opettajat.

Tänä talvena toteutettiin kolmekymmentä erilaista projektia, joista tähän näyttelyyn on mahtunut mukaan vain pieni osa. Postereissa kuvataan ohjatun opetusharjoittelun aikana toteutuneita projekteja ja niihin liittyvää teoreettista perustaa. Kaikki projektit esiteltiin helmikuussa järjestetyssä tiedeiltapäivässä normaalikoululla. Tapahtumassa projektien toteuttamisesta vastanneet opiskelijat saivat esitellä töitään, vastata moniin kysymyksiin sekä vaihtaa niistä ajatuksia muiden opiskelijoiden ja koulun henkilökuntaan kuuluvien kanssa. Postereitten äärellä virisi vilkasta keskustelua.

Laaja-alaistavan harjoittelun projekteja on tarkoitus jatkaa tulevaisuudessakin. Projektit sopivat luontevasti uusissa opetussuunnitelman perusteissa (2014) mainittujen monialaisten oppimiskokonaisuuksien toteuttamiseen. Projekteissa on mahdollista muun muassa vahvistaa oppilaiden osallisuutta ja käsitellä oppilaiden kokemusmaailmaan kuuluvia sekä sitä avartavia asioita.

Näyttelyn koordinaattoreina ovat toimineet lehtorit Kirsi-Liisa Koskinen-Sinisalo ja Helena Sieppi.

20150420_115819903_ios