Johtajan tervehdys valmistuneille

Kieli-, käännös- ja kirjallisuustieteiden yksikön viimeistä valmistuneiden juhlaa vietettiin 16.12.2016. Juhlassa yksikön johtaja esittää tervehdyksensä uusille maistereille ja alla pääsette lukemaan nyt viimeiseksi jäävän puheen.

Hyvät valmistujat,

Tämä on monin tavoin historiallinen tilaisuus, teille jokaiselle henkilökohtaisesti, mutta myös meille yksikön henkilöstölle. Te olette viimeiset opiskelijat, jotka kerääntyvät juhlimaan valmistumistaan Tampereen yliopiston kieli-, käännös- ja kirjallisuustieteiden yksiköstä. Olin paikalla onnittelemassa valmistuneita myös keväällä 2011, kun ensimmäiset maisterit valmistuivat yksiköstä; toimin yksikön johtajan sijaisena silloisen yleisen kirjallisuustieteen professorin Pekka Tammen kanssa. Ensi vuonna valmistuneiden juhlia vietetään Viestintätieteiden tiedekunnassa.

Valmistutte kaikki omilta erikoisaloiltanne kielen ja tekstien asiantuntijoiksi. Kielen ja tekstien merkitys yksilölle, yhteisöille ja yhteiskunnalle on niin keskeinen, että monilta se saattaa jäädä jopa huomaamatta. Suuren yleisön huomio kiinnittyy niihin usein vasta silloin kun niiden tuntemuksessa havaitaan puutteita tai niiden käyttöä ei hallita. Näistä taidoista keskustellaan julkisuudessa vähän väliä. Jos mietin tätä yksikön kaarta, kuluneiden vuosien aikana on julkisuudessa puitu esim. perussuomalaisten vaaliohjelman kömpelöä kerrontaa ja normien vastaista morfo-syntaksia, ”jytky”-sanan etymologiaa ja semantiikkaa, milloin taas kommentoitu poliitikkojen ja muiden julkisuuden henkilöiden puutteellista vieraiden kielten taitoa. Viime päivinä on erityisesti puhuttanut Mikael Jungnerin väite suomen kielestä ”kielitaakkana”. Asiantuntijoiden keskuudessa ja laajemminkin kummastusta ja kriittistä keskustelua on herättänyt Jungnerin esittämä kritiikki suomen kielen ilmaisullista köyhyyttä ja taivutuspäätteiden kieleen aiheuttamaa kömpelyyttä kohtaan, sekä hänen kommenttinsa suomen huonosta kieliteknologisesta yhteensopivuudesta. Myös Yhdysvaltain presidentin vaaleissa käytiin kiivasta kieli- ja tekstipohjaista taistelua. Kuuluuko meksikolaisten kieli Yhdysvaltoihin? Mistä presidentiksi pyrkivän on sopivaa puhua julkisuudessa ja miten? Myös tekstilajien määritelmistä on keskusteltu kiivaasti. Onko Bob Dylanin laululyriikka kirjallisuutta? Nobel-toimikunnan mielestä on. Olen toimikunnan kanssa samaa mieltä.

Kielellä ja teksteillä on merkitystä, samoin kieli- ja tekstitaidoilla. Yhä useammat kohtaavat arjessaan aiempaa vaativampia äidinkielen tarpeita. Vieraalla kielellä viestimisen tarve on kasvanut voimakkaasti. Vieraiden kielten ja kulttuurien tuntemus on välttämätöntä, kun ihmiset liikkuvat ja viestivät yli kieli- ja kulttuurirajojen. Monikulttuurisuuden ymmärtäminen ja edellyttää välttämättä monikielisyyden vahvistamista. Työllistyminen yli kielirajojen, yksi Euroopan unionin tavoitteista, korostaa kielitaidon merkitystä. Kieli on myös keskeinen väline tiedon hankinnassa ja monipuolistamisessa. Viimeaikainen tietotekniikan kehitys on luonut kokonaan uudenlaisia lukemisen, kirjoittamisen ja puhumisen tarpeita ja vaatimuksia sekä äidinkielessä että vieraissa kielissä. Kielitaidosta onkin tullut monella alalla olennainen osa professionaalista kompetenssia.

Samalla kun kielen ja tekstien merkitys on kasvanut, myös kielen ja tekstien asiantuntijoiden ja erilaista tekstityötä tekevien ammattilaisten merkitys on kasvanut. Tällä hetkellä kieli- ja tekstiasiantuntijoiden työllisyysnäkymät ovat hyvät. Peruskoulutus yliopistossa on pyrkinyt antamaan teille nyt valmistuville maistereille tarvittavan perussubstanssin asiantuntijuuteen ja nyt oppiminen ja taitojen kehittyminen jatkuu käytännön työssä. Siihen työhön toivotan teille kaikille menestystä, terävää tekstisilmää ja tarkkaa kielikorvaa! Mutta muistakaa myös elää, sillä kuten oman sukupolveni laululyriikan edustaja Tuomari Nurmio sanoo, ”elämätön elämä on palamaton puu, valumaton vesi, sulamaton jää, kulumaton kynä, salamaton sää, olematon olotila, puhumaton pää”. Onnea, uudet maisterit!