Sovittelujournalismin työpaja

Akateeminen moduuli (5 op) Tampereen yliopistossa 18.1.–22.3.2018

Kuinka tehdä moniulotteisempaa journalismia erimielisyyttä tuottavista aiheista? Mistä löytää tuore kulma ja kärki jumiutuneisiin asetelmiin?
Miten parantaa uutisaiheista käytävän verkkokeskustelun laatua?

Sovittelujournalismin työpajaan voit tuoda käsiteltäväksi minkä tahansa oman juttuaiheesi, jonka työstämiseen koet tarvitsevasi tukea ja työkaluja. Työpajasta saat sovittelevan vuorovaikutuksen menetelmiin perustuvia valmiuksia ja välineitä

• uutisoida konfliktiherkistä aiheista
  • löytää näkökulmia, jotka muilta jäävät huomaamatta
  • parantaa verkkokeskustelun laatua ja journalistista käyttöarvoa omassa mediassasi.

Lähi- ja etäopetusjaksot:

• Orientoiva etäjakso verkossa 18.–31. tammikuuta
  • Lähiopetuspäivät, neljä torstaita Tampereella:
    – 1. helmikuuta klo 10.15–17.00
    – 8. helmikuuta klo 10.15–17.00
    – 15. maaliskuuta klo 10.15–17.00
    – 22. maaliskuuta klo 10.15–17.00
  • Lisäksi omaan journalistiseen työhön liittyvää projektityöskentelyä lähipäivien välillä.

Kohderyhmä: Kaikki journalistista työtä tekevät. Työpajassa on journalisteille kahdeksan kurssipaikkaa. Lisäksi siihen osallistuu joukko journalistiikan ja puheviestinnän maisteriopiskelijoita Tampereen yliopistosta.

Kouluttajat: Tutkijat Laura Ahva ja Mikko Hautakangas, Tutkimuskeskus COMET, Tampereen yliopisto.

Laajuus: 5 op. Akateeminen moduuli, jossa opiskellaan samassa ryhmässä journalistiikan ja viestinnän tutkinto-opiskelijoiden kanssa. Etusija on korkeakoulututkinnon suorittaneilla osallistujilla.

Osallistumismaksu: 1200 euroa (arvonlisäveroton koulutus)

Ilmoittautuminen: Viimeistään 5.12. kello 16.00 tällä lomakkeella.

Lisätietoja: Suunnittelija Satu Seppä, satu.seppa@uta.fi / 040 190 4131, työpajan kouluttajat sekä Sovittelujournalismi-blogi

Koulutus perustuu Tampereen yliopistossa tehtyyn sovittelujournalismin tutkimukseen (Tutkimuskeskus COMET & Koneen Säätiö, 2016–2017) ja siinä 11/2017 julkaistavaan sovittelujournalismin käsikirjaan.

Osallistujien kommentteja sojo-työpajoista 2016–2017:

”Sovittelujournalismin ei tarvitse ratkaista kiistaa, mutta lukijat ovat valmiita maksamaan jutuista, jotka lisäävät heidän ymmärrystään asiasta. Parhaimmillaan keskustelu muuttuu hedelmällisemmäksi ja jopa sovinnollisemmaksi.”
– Toimittaja, Aamulehti

”Meidänhän on pakko tehdä verkkomoderointia joka tapauksessa. Läsnäolon laatua voi saman tien lisätä. Joskus se keskustelu on journalistisesti arvokkaampaa kuin se alkuperäinen uutinen.”
– Toimittaja, Svenska YLE

”Antaa uskoa, kun näitä keskusteluja käydään ja työpajoja pidetään. Kysehän on vaan hyvästä journalismista. Ei mistään rauhankyyhkytouhusta.”
– Toimittaja, Satakunnan Kansa

”Journalistit ovat menettäneet uskottavuuttaan juuttumalla skuuppeihin ja klikkeihin, jotka syntyvät ristiriidoista. Nopeasti leviävän tiedon ja myös väärän tiedon maailmassa ne ristiriidat sitten herkästi edelleen kärjistyvät. Sovittelujournalismi pohtii, kuinka tehdä laadukasta uutistyötä, joka rakentaa eikä vain revi lisää vastakkainasetteluja.”
– Toimittaja, Maaseudun Tulevaisuus

”Kun kuulin, mitä sovittelujournalismi voisi olla, tajusin heti, että tämähän on se, mitä olen halunnut tehdä.”
– Toimittaja, Sovittelujournalistien yhdistys